Vegaburgers voor hippe vogels

Foto Merlijn Doomernik

Vorige week gaf ik u een recept voor köftekebab van de barbecue. Deze week gaan we vegaburgers grillen. Ja, ik weet dat u allen dapper de hele winter heeft doorgebarbecued, want dat is tenslotte superhip, en ik schat u in als hippe vogels. Maar het echte échte barbecueseizoen is natuurlijk nog maar net van start, dus kunt u vast wat inspiratie gebruiken.

Het aanbod aan vegetarische burgers in de supermarkt wordt steeds groter. En beter, durf ik hier wel te schrijven zonder dat ik nu werkelijk alles wat er op dat gebied te koop is heb geproefd. Er gaat bijna geen week voorbij of er belandt een persbericht in mijn mailbox over weer een nieuwe plantaardige burger die, zo wordt hij dan meestal beschreven, ‘qua smaak, textuur en uiterlijk niet onder doet voor de beste vleesburgers’.

Dat groeiende assortiment is uiteraard een verheugenswaardige zaak. Toch zijn er nog wel redenen te bedenken waarom je je vegaburgers zelf in elkaar zou willen knutselen. Als je ze zelf maakt, kun je er elke smaak aan geven die je maar wilt. Bovendien is het een stuk goedkoper. Je hebt er weinig meer voor nodig dan droge peulvruchten, en wat kosten die nu helemaal?

Oké, laat ik nu ook weer niet doen alsof het supermakkelijk is. Een veelvoorkomend euvel bij vegaburgers is dat ze zo snel uit elkaar vallen. Maar daarvoor bestaat een truc, die ik pas een paar maanden geleden zelf leerde tijdens een masterclass vegan cooking. (Een 2-daagse cursus die ik overigens warm kan aanbevelen; informatie vindt u op kokenmetkennis.nl.) Door de burgers eerst in de oven te garen, gewoon op de bakplaat, worden ze mooi stevig. Je kunt ze daarna zonder problemen bakken in een pan of grillen op de barbecue.

De voorgegaarde burgers laten zich zelfs heel goed invriezen: gestapeld in een bakje, met tussen elke schijf een velletje bakpapier. En nog een handige truc die ik leerde tijdens de masterclass: gebruik voor het vormen van de burgers een serveerring. Gewoon op de bakplaat zetten, volscheppen en goed aandrukken.