Vasten verbreken op het dak of bij de film: het kan in Rotterdam

Ramadan Na het weekend begint de islamitische vastenmaand. Overal worden iftars georganiseerd, voor moslims én ook niet-moslims.

Met een dadel en een glas melk wordt het vasten tijdens de Ramdan vaak verbroken.
Met een dadel en een glas melk wordt het vasten tijdens de Ramdan vaak verbroken. Foto Picture Partners

De ramadan is een belangrijke maand voor moslims en begint na het weekend. Dat betekent vasten tussen zonsopgang en zonsondergang. De ramadan geldt voor moslims als een maand van bezinning, rust en reflectie.

In Rotterdam zijn er voor moslims, en niet-moslims, diverse ramadan-activiteiten. Die vinden altijd plaats rond de iftar: de eerste maaltijd na zonsondergang.

Dakiftar

Op 31 mei en 1 juni is er een Dakiftar, onderdeel van de Rotterdamse Dakendagen, waarbij op 70 daken in de stad diners, voorstellingen en andere activiteiten worden georganiseerd. De Dakiftar wordt georganiseerd in samenwerking met Djemaa el Fna Rotterdam, het jaarlijkse culinaire en culturele festival geïnspireerd op het gelijknamige plein in Marrakech.

De iftar is op het dak van gebouw Las Palmas aan de Wilhelminakade. De gasten hebben een schitterend uitzicht over Rotterdam. „Er komen moslims en niet-moslims”, zegt mede-organisator Alia Azzouzi. „Voor sommigen is het de eerste kennismaking met de ramadan. Vorig jaar kwam er een Spaanse expat langs die de muziek heel mooi vond. Van de ramadan had hij nog nooit gehoord. Aan het eind van de avond wist hij er veel meer over.”

Naast een maaltijd kent het programma ook een inhoudelijk gedeelte: een tafelgesprek dat drie kwartier voor het breken van het vasten begint. Aan de hand van vooraf bepaalde vragen wordt een gesprek op gang gebracht. Bijvoorbeeld: „Kun je jezelf een beter mens maken?” Of: „Wat zou het een niet-moslim kunnen geven om ook te gaan vasten?”

Azzouzi: „Het zijn leuke gesprekken. Je leert elkaar beter kennen en begrijpen. En je kunt van elkaar leren. Een vrouw zei: ‘De hele dag niet eten, lijkt me heel moeilijk vol te houden. Maar ik snoep echt te veel. Ik zou best kunnen proberen om een paar dagen per maand niet te snoepen’.”

Aanmelden kan via www.rotterdamsedakendagen.nl

Las Palmas / Wilhelminakade 326 / 3072 AR Rotterdam

Kosten: 46,50 euro

Filmavond

Op 1 juni is er een iftar-filmavond in Mono, een evenementengebouw in de Zomerhofstraat. Er wordt een Afghaanse film vertoond, bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend welke precies. De avond is laagdrempelig en gezellig, zegt een van de organisatoren, Ibrahim Alaoui Chrifi. „Iedereen is welkom.” Er worden vaker filmavonden georganiseerd maar vanwege de ramadan wordt er ook gezamenlijk gegeten. Het is de bedoeling dat iedereen wat te eten meeneemt of 5 euro entrée betaalt. Alaoui Chrifi: „Maak iets dat je lekker vindt, maar meldt het ons even, zodat we kunnen inschatten of er voldoende variatie is.”

Mono, Zomerhofstraat 74 Rotterdam

info@cimenafilmclub.nl

Meer informatie op de Facebook-pagina van de ciMENAfilmclub

Kosten 5 euro of een culinaire bijdrage

Lees ook: het verhaal over grappen op social media die jonge moslims over de ramadan.

Rondvaart

Platform INS organiseert op 20 en 28 mei een iftarmaaltijd op een boot. Gasten kunnen genieten van de Rotterdamse haven en architectuur. INS hoopt op ontmoetingen en gesprekken tijdens de rondvaart. „Ons doel is om hiermee een bijdrage te leveren aan de sociale cohesie in onze samenleving.”

Inschrijven kan op platformins.nl

20.15 – 22.45 (20.15 uur inloop, de boot vertrekt om 20.45 uur)

Kosten: 15 euro