‘Tbs-verleden’

Twee arrestaties na dood van man (72) in Lelystad

Het wooncomplex in Lelystad.
Het wooncomplex in Lelystad. Foto Google Street View

De politie heeft maandag en dinsdag twee mannen gearresteerd naar aanleiding van de dood van een 72-jarige man in Lelystad. Het slachtoffer werd afgelopen zondag aangetroffen in een appartementencomplex. Volgens de politie is hij door een misdrijf om het leven gekomen.

Beide verdachten komen uit Almere en zijn 35 en 48 jaar oud. Volgens De Telegraaf gaat het om een tbs’er en een oud-tbs’er. De 35-jarige man zou opgenomen zijn in de Oostvaarderskliniek in Almere. Hij zou afgelopen weekend proefverlof hebben gehad en bezig zijn met resocialisatie.

De andere verdachte zou in 1993 en 2005 terbeschikkingstelling opgelegd hebben gekregen voor betrokkenheid bij moord. De Telegraaf schrijft dat hij opgenomen is geweest in de Van Mesdagkliniek in Groningen en langdurig is behandeld.

De krant meldt ook dat roof waarschijnlijk het motief van de twee was. Zowel politie als justitie willen aan NRC niet bevestigen of de verdachten een tbs-behandeling hebben gekregen of eerder in aanraking zijn geweest met justitie. Onder meer Tweede Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Michiel van Nispen (SP) willen dat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) snel opheldering geeft over de achtergrond van de verdachten. (NRC)