Schulden

Deurwaarders gedaagd voor tuchtrechter

Twee deurwaarders moeten voor de tuchtrechter verschijnen omdat het Bureau Financieel Toezicht (BFT) bezwaren heeft tegen hun verdienmodel. De twee zouden mogelijk tot 1 miljoen euro per jaar hebben verdiend aan zogeheten kickback fees, maakte de toezichthouder woensdag bekend.

Mensen met schulden moeten deurwaarderskosten betalen als er beslag wordt gelegd op, bijvoorbeeld, hun salaris. De twee deurwaarders die zich nu moeten verantwoorden voor de tuchtrechter, zouden een gedeelte van deze vergoeding doorschuiven naar hun opdrachtgever, de schuldeiser.

Op die manier wordt het aantrekkelijk voor schuldeisers om deze deurwaarders in te huren. Deurwaarders die een kickback fee hanteren, leggen bovendien mogelijk sneller beslag om schuldeisers aan zich te binden en zo zelf ook meer te verdienen. Hiermee zou de onafhankelijkheid van de deurwaarder in gevaar komen en worden schuldenaren benadeeld, aldus het BFT.

Volgens BFT-directeur Marijke Kaptein wordt het trucje in „ieder segment van de markt” ingezet. De waakhond spant een zaak aan tegen deze twee specifieke deurwaarders omdat zij uitzonderlijk veel hebben verdiend aan de praktijk. De twee, die voor hetzelfde kantoor werken, betalen in 90 procent van hun zaken een kickback fee aan de opdrachtgever. Om welk kantoor het gaat, wilde Kaptein woensdagochtend niet zeggen.

Kaptein hoopt dat een uitspraak van de tuchtrechter ervoor zorgt dat deurwaarders stoppen met kickback fees. Het kan enkele maanden duren voor de tuchtrechter met een uitspraak komt. (NRC)