Pensioenbelegging

ABP volledig uit tabak en kernwapens

Pensioenfonds ABP heeft vorig jaar circa 5,7 miljard euro meer belegd in duurzame ontwikkelingsdoelen. Ook stak het meer geld in hernieuwbare energie. Daarmee ligt het ambtenarenfonds op schema om zijn eigen verduurzamingsdoelen te halen.

In totaal stak ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, 55,5 miljard euro in projecten of bedrijven die bijdragen aan de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Dat zijn doelstellingen die zijn gericht op bijvoorbeeld bestrijding van armoede of de beschikbaarheid van schoon drinkwater. ABP wil volgend jaar voor minstens 58 miljard euro aan beleggingen in dergelijke projecten hebben. De beleggingen in duurzame energie stegen vorig jaar met 960 miljoen euro naar 4,9 miljard dollar.

Inmiddels zijn tabaksproducenten en producenten van kernwapens in de ban gedaan. Dat betekende onder meer het eind van beleggingen in Airbus en Boeing. ABP stapte uit zo’n 150 beursgenoteerde bedrijven die niet meer aan zijn duurzaamheidscriteria voldoen. Dat leverde 4 miljard euro op.

Milieugroepen als Greenpeace en FossielvrijNL zijn kritisch over het duurzaamheidsgehalte van de beleggingsportefeuille. Zo investeerde ABP vorig jaar nog 16,5 miljard euro in de fossiele energie, stellen ze. Ze wijzen op belangen van het fonds in de Russische gas- en olieconcerns Gazprom en Rosneft, die aanzienlijk zouden zijn uitgebreid: „Dit zijn de grootste bedrijven die boren naar olie en gas in het kwetsbare noordpoolgebied. Zo draagt ABP met ons pensioengeld bij aan het ontsporen van de klimaatcrisis en vernieling van de kwetsbare noordpool.” (ANP)