Opinie

Magnetisme

Carolina Trujillo

In de vloed woorden over Ajax die de afgelopen week het land overspoelde, kwam Rafael van der Vaart tollend voorbij. „Het lijkt wel of ze een magneet in hun kop hebben!” riep hij. Verrukt door die metafoor hief ik mijn handen ten hemel, de Betweter die ik in mijn kop heb zei: „Buitenspel.”

Ik liet mijn handen weer zakken.

In de letteren zeggen we dat een metafoor buitenspel staat als ze prachtig klinkt, maar bij nader denken niet klopt.

De Betweter ging verder: „Die gozer heeft zeker nooit in een MRI-scanner gelegen.”

„Natuurlijk wel”, zei ik. „Die voetballers worden al gescand als ze hun vingers in een laatje klemmen.”

„Weet je wat er gebeurt als je met een magneet in je hoofd de MRI-kamer ingaat?”

„Ja.”

„Dan knalt de magneet tegen de MRI-scanner en blijft eraan vastzitten. Dat apparaat is dan het laatste dat je gekopt hebt.” De laborant zei dat nota bene tegen mij, want als ik de MRI in ga, zijn de bewoners van mijn hoofd nergens te bekennen. Daarna gaan ze lesjes lezen: „De aantrekkingskracht in het apparaat maakt dat elk stukje metaal erheen suist, dwars door alles heen. Medewerkers incluis. Wist je dat?”

De Fotograaf die tegenover de Betweter woont, maakte het beeld en diende het op. In de MRI-kamer van het AMC hangt Matthijs de Ligt raar schuin tegen de scanner omdat zijn hoofd er tegenaan geplakt zit. De medewerker waar hij doorheen ging, ligt op de grond in zijn eigen bloed. Hij doet denken aan Vertonghen nadat hij zijn ploeggenoot had gekopt.

„Tien miljoen”, riep ik om het beeld te verjagen. Dat is wat een MRI-scanner ongeveer kost. Van wat Barcelona voor De Ligt lijkt over te hebben, kunnen ze zeven potente exemplaren aanschaffen. Dan heb je magneten van zo’n 7 tesla op het veld staan. Daar gaat het stadion waarschijnlijk wel voor buigen. Letterlijk.

Van der Vaarts metafoor staat buitenspel omdat wanneer de bal werkelijk naar De Ligts hoofd zou vliegen als werd die aangetrokken door de daarin wonende magneet, hij niet weg te koppen zou zijn. De bal zou aan zijn hoofd blijven kleven als zomerdrop aan een kleed. Om te scoren zou De Ligt zelf het doel in moeten rennen met die plakbal tegen zijn hoofd. Elke poging hem los te trekken wordt geheid hands.

Vertrouwen op een metafoor van een voetballer is als vertrouwen op een schrijver met een bal. De kans is groot dat die niet meer onder controle raakt en de bal chaos van je column maakt.

Magneten kunnen schuiven. Tijdens Tottenham-Ajax zaten ze niet meer in de koppen van de Ajacieden, maar in die van Tottenham, daarom knalden Vertonghen en Alderweireld zo hard op elkaar. Daar bovenop klapte Onana die alle ballen had gepakt en bleef pakken. Als Vertonghen straks weer in de MRI-scanner gaat, zal ook hij over de reusachtige magneet geïnformeerd worden. Als hij zo stil mogelijk in het apparaat ligt zal hij aan Onana denken en aan de magneten die de keeper in zijn handen leek te hebben.

Carolina Trujillo is schrijfster.