Lekken van gevoelige info kost defensieminister de kop

Ontslag Gavin Williamson Volgens May praatte Williamson met een krant over het besluit Huawei delen van het Britse 5G-netwerk aan te laten leggen.

Oud-minister Gavin Williamson
Oud-minister Gavin Williamson Foto Tolga Akmen/AFP

Typisch voor het Britse beleefdheidsgevoel is de ontslagprocedure van Gavin Williamson als minister van Defensie niet. In een ontslagbrief haalde premier Theresa May hard uit. Na onderzoek geleid door een topambtenaar is May ervan overtuigd dat Williamson gelekt heeft over de beraadslaging van de National Security Council, het comité waar de regering en de top van de veiligheidsdiensten samenkomen.

Volgens May praatte Williamson The Daily Telegraph bij over het besluit het Chinese telecombedrijf Huawei delen van het Britse 5G-netwerk aan te laten leggen. Dat resulteerde in een primeur van de Telegraph op 24 april die veel stof deed opwaaien.

Het besluit is omstreden omdat de VS, de belangrijkste Britse bondgenoot, tegen Chinese betrokkenheid zijn. De regering-Trump vreest dat inlichtingen via Huawei doorgesluisd worden naar de Chinese staat. Volgens Amerikaanse functionarissen staat de Brits-Amerikaanse inlichtingensamenwerking op het spel.

Dit is een serieuze zaak, schreef May woensdagavond aan Williamson. Er is „overtuigend bewijs, er is geen andere geloofwaardige uitleg.”

Williamson zegt dat het onderzoek gehaast is uitgevoerd en dat hij onschuldig is. De 42-jarige politicus suggereert dat hij is geofferd om de positie van de zwakke May te verstevigen. Vóór zijn ministerschap was Williamson de chief whip van de Tories, het Lagerhuislid belast met het afdwingen van fractiediscipline. Whips zetten doorgaans kwaad bloed omdat zij geregeld drukmiddelen inzetten en alle geheimen kennen. Om extra angst in te boezemen als whip had Williamson een vogelspin op zijn kantoor.

May heeft de 46-jarige Penny Mordaunt benoemd als opvolger. Zij wordt de eerste vrouwelijke minister van Defensie, is de dochter van een oud-militair en is vernoemd naar marineschip HMS Penelope. Mordaunt is reservist bij de Royal Navy. Ze is een overtuigde Brexiteer en geldt als een potentiële opvolger van May.

Haar functie als minister van Ontwikkelingssamenwerking gaat naar Rory Stewart (46), een politicus die eerder als diplomaat interim-gouverneur van een provincie in Irak was en Afghanistan, Pakistan en India wandelend doorkruiste.

In haar drie jaar als premier heeft May bijna vijftig bewindspersonen zien vertrekken. Denktanks als The Institute for Government waarschuwen dat dit funest is voor de kwaliteit van het bestuur, aangezien opvolgers tijd nodig hebben zich in te werken.