Analyse

Het einde van de blauwe Facebookbalk

Sociale media Facebook komt met nieuwe opmaak en versleutelde chats. Het bedrijf ligt onder vuur en wil privacy tot speerpunt maken.

Mark Zuckerberg dinsdag tijdens zijn jaarlijkse presentatie.
Mark Zuckerberg dinsdag tijdens zijn jaarlijkse presentatie. Foto AFP

Facebook gaat het uiterlijk van haar applicaties flink herzien. In de nieuwe Facebook-applicatie verdwijnt de kenmerkende blauwe balk, het logo van de app verandert, en de applicatie wordt sneller én meer besloten, beloofde topman Mark Zuckerberg dinsdag tijdens zijn jaarlijkse presentatie in Californië.

Ook zullen Facebookgroepen prominenter in de tijdlijn komen te staan. Daarnaast kondigde het bedrijf aan dat Facebook Messenger, de chatapplicatie van Facebook, net als WhatsApp gebruik gaat maken van end-to-end-encryptie, een versleuteling die ervoor zorgt dat niemand anders kan meelezen met de berichten. Ook Facebook niet.

Privacy

Waarom het bedrijf nu met zulke ingrijpende veranderingen komt?

In de eerste plaats moet een moderner en eenvoudiger uiterlijk meer gebruikers trekken. De groei van het aantal Facebook-gebruikers stagneert in een aantal landen. In Nederland daalt het aantal actieve gebruikers, vorig jaar met 6 procent. Er zijn in Nederland 10,1 miljoen gebruikers.

Zuckerberg zelf legde dinsdag de nadruk op privacy. Volgens de topman hebben gebruikers naast het oude „openbare digitale dorpsplein”, steeds meer behoefte aan „een besloten digitale huiskamer”. Ze zouden liever willen communiceren via kleine groepen, één-op-één in versleutelde gesprekken of publiekelijk via verhalen die slechts tijdelijk online staan, denkt Zuckerberg. Daar ligt, zegt hij, de toekomst voor zijn bedrijf.

Zuckerberg: „We gaan het vandaag hebben over hoe we een platform bouwen waar privacy op de eerste plaats komt.”

Zuckerberg hoopt dat de nieuwe visie, die hij in maart in een essay al uit de doeken deed, de kritiek op Facebook zal verminderen. „Ik weet dat we momenteel niet bepaald de beste reputatie hebben op het gebied van privacy”, grapte hij tijdens zijn openingspraatje. In de zaal, waar zo’n vijfduizend ontwikkelaars en journalisten zaten, bleef het stil.

Facebook figureerde de afgelopen maanden in meerdere privacyschandalen, waarbij soms gegevens van miljoenen gebruikers uitlekten. Uit de laatste kwartaalcijfers blijkt dat het bedrijf rekening houdt met boetes tussen de drie en vijf miljard dollar. Facebook staat onder toenemende druk van overheden, die vinden dat het bedrijf bijvoorbeeld meer moet gaan doen om de verspreiding van propaganda en desinformatie tegen te gaan.

‘Enorme onderneming’

Facebook Messenger moet met de nieuwe plannen sneller worden. Gesprekken worden niet alleen versleuteld, ze worden op termijn in alle platformen geïntegreerd. Een Instagram-gebruiker kan dan in dezelfde applicatie met een WhatsApp-gebruiker chatten. Dit najaar introduceert het bedrijf Facebook Messenger voor laptops en desktopcomputers.

Iedere applicatie onder de paraplu van Facebook – naast de Facebook-applicatie zelf, Instagram, Messenger en WhatsApp – moet veranderen om zich te schikken naar Zuckerbergs nieuwe visie. „Dit is een enorme onderneming.”