FVD stap dichter bij plek in provinciebestuur Zuid-Holland

Er zijn „geen onoverbrugbare verschillen” tussen FVD, VVD en CDA, laten ze weten aan informateur Hans Wiegel. Voor een coalitie is nog minstens één extra partij nodig.

Landelijke FVD-kopstukken Thierry Baudet en Theo Hiddema.
Landelijke FVD-kopstukken Thierry Baudet en Theo Hiddema. Foto Bart Maat/ANP

Forum voor Democratie is in Zuid-Holland een stap dichter bij een plek in het provinciebestuur gekomen. Onderhandelingen die FVD de afgelopen twee weken met de VVD en het CDA voerde zijn succesvol afgesloten, meldden de partijen donderdag aan informateur Hans Wiegel. FVD, VVD en CDA gaan nu op zoek naar één of meer extra coalitiepartners om mee te besturen. De drie partijen hebben samen geen meerderheid.

Uit de gesprekken is gebleken dat er „geen onoverbrugbare verschillen” tussen de drie partijen zijn, schrijven ze aan Wiegel. Onderhandelaars werden het eens over onderwerpen als wonen, vervoer en energie.

Lees meer over de rol van FVD in de collegevorming: Forum is flexibel en soms wispelturig

Vooral dat laatste onderwerp is voor FVD belangrijk: de partij is een uitgesproken tegenstander van verregaande klimaatmaatregelen. De drie partijen willen dat er alleen nog op zee nieuwe windmolens gebouwd mogen worden. Dat was een belangrijk campagnepunt van FVD. Daarnaast sluiten de partijen de bouw van een nieuwe kerncentrale niet uit. Ook willen ze onderzoek doen naar alternatieve energiebronnen zoals waterstof en restwarmte.

Grootste partij

Bij de verkiezingen in maart werd FVD in Zuid-Holland de grootste partij, met elf zetels in de Provinciale Staten. De VVD heeft tien zetels, het CDA vier. Om een coalitie te vormen, zijn nog minstens drie extra zetels nodig.

In Overijssel, Flevoland en Limburg is FVD ook nog kanshebber voor een plek in het bestuur. Daar zijn de onderhandelingen echter nog niet zo vergevorderd als in Zuid-Holland. In andere provincies, zoals Zeeland en Noord-Holland, zijn de besprekingen stukgelopen, omdat de standpunten van FVD en andere partijen te ver uiteenlagen.