FlixBus koopt concurrent Eurolines, voegt buslijnen samen

Het Duitse bedrijf gaat de komende maanden bepalen of de merknaam Eurolines blijft bestaan.

Een FlixBus op de brug over de Grote Belt, in Denemarken.
Een FlixBus op de brug over de Grote Belt, in Denemarken. Foto Christian Bruna/EPA

Het Duitse langeafstandsbusbedrijf FlixBus heeft zijn Franse concurrent Eurolines gekocht. Dat meldt Transdev, het Franse openbaarvervoerbedrijf waar Eurolines onder viel, donderdag. De bussen van Eurolines rijden in meer dan 25 Europese landen. Een woordvoerder van FlixBus wil geen uitspraken doen over het bedrag dat met de koop gemoeid is.

Eurolines rijdt in Nederland op twaalf steden, terwijl FlixBus haltes heeft in 32 Nederlandse plaatsen. In Frankrijk rijdt Eurolines ook onder de naam Isilines, ook dat merk is nu van FlixBus.

Het is nog onduidelijk of de koop betekent dat binnenkort op alle lijnen van Eurolines de kenmerkende groene bussen van FlixBus te zien zullen zijn. Volgens de woordvoerder worden de busdiensten van FlixBus, Eurolines en Isilines samengevoegd tot „een groot netwerk” en zal in de komende maanden bepaald worden welke merknaam op deze bussen moet staan.

Lees ook: Gifgroene concurrent voor trein en vliegtuig

Chauffeurs

Bij Eurolines en Isilines werken zo’n 200 mensen. FlixBus telt 1.200 werknemers. De buschauffeurs die voor de bedrijven rijden, zijn niet in deze aantallen opgenomen. Zij werken voor lokale vervoersondernemingen en vallen dan ook buiten de overname. Het is onduidelijk wat de overname voor hen betekent.

FlixBus werd in 2013 opgericht in Duitsland. Inmiddels rijden de bussen van het bedrijf in 26 Europese landen en in de Verenigde Staten. De firma rijdt sinds 2018 ook met treinen in Duitsland.