Farmaceut VS betaalde artsen om zware pijnstiller onnodig voor te schrijven

De artsen accepteerden steekpenningen om een middel voor te schrijven dat gebaseerd is op fentanyl. Deze pijnstiller is vijftig keer sterker dan heroïne.

Insys-oprichter John Kapoor verlaat afgelopen januari de rechtbank in Boston.
Insys-oprichter John Kapoor verlaat afgelopen januari de rechtbank in Boston. Foto Steven Senne/AP

Het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Insys Therapeutics heeft artsen betaald om zware, zeer verslavende pijnstillers voor te schrijven aan patiënten terwijl daar geen medische noodzaak voor was. Oprichter en ex-directeur John Kapoor werd donderdag door een jury schuldig bevonden aan omkoping, meldt persbureau AP. De autoriteiten zien Kapoor als mede-aanstichter van de epidemie van pijnstillerverslavingen in de Verenigde Staten.

Kapoor kan tot twintig jaar cel krijgen. De strafmaat wordt later vastgesteld. Of Kapoor ook daadwerkelijk zo lang de cel in gaat, is volgens AP nog de vraag. Omdat het zijn eerste strafrechtelijke veroordeling is, zal hij waarschijnlijk een lagere straf opgelegd krijgen.

Het medicijn dat Insys aan de man wilde brengen was Subsys, een spray bedoeld voor kankerpatiënten met hevige pijnklachten. Het middel is gebaseerd op de stof fentanyl, een zogeheten opioïde die vijftig keer zo sterk is als heroïne.

Op papier huurde Insys de artsen die zich lieten omkopen in om te spreken op seminars, maar die evenementen bestonden in werkelijkheid helemaal niet. Het bedrijf leidde ook zorgverzekeraars om de tuin, zodat die het medicijn zouden vergoeden.

Lapdance

Verkopers van Insys bedienden zich van opmerkelijke tactieken om artsen aan te sporen meer Subsys voor te schrijven. Zo gaf een vrouwelijke verkoopmedewerker in een nachtclub een lapdance aan een arts. Het concern maakte een motivatievideo voor zijn verkopers, waarin Insys-werknemers al rappend om een hoge manager heen dansen die verkleed is als een fles Subsys.

Lees ook deze reportage over pijnstillerverslaving op het Amerikaanse platteland: ‘Mijn kinderen weten waar je in het dorp heroïne kunt krijgen’

Kapoor (75), die volhoudt onschuldig te zijn, werd in 2017 opgepakt op de dag dat president Trump de opioïdencrisis tot nationale noodsituatie uitriep. Miljoenen Amerikanen zijn afhankelijk van op doktersrecept te verkrijgen pijnbestrijders als fentanyl en oxycodon. Jaarlijks overlijden in de VS tienduizenden mensen aan een overdosis pijnstillers.

Tegelijk met de voormalige directeur werden donderdag nog vier andere ex-Insys-medewerkers schuldig bevonden aan omkoping. Voormalig topman Michael Babich legde in februari al een bekentenis af. Hij verklaarde dat Insys enkel „goed uitziende” verkopers aannam, omdat dokters „niet van lelijke mensen houden”.