Facebook verwijdert accounts van kopstukken alt-right

Het gaat onder meer om complotdenker Alex Jones en de Britse provocateur Milo Yiannopoulos.

Alex Jones verspreidt met zijn mediabedrijf InfoWars complottheorieën over onder meer 9/11.
Alex Jones verspreidt met zijn mediabedrijf InfoWars complottheorieën over onder meer 9/11. Foto Jose Luis Magana/ AP Photo

Facebook heeft donderdag de accounts verwijderd van enkele vooraanstaande figuren van de alt-right-beweging. Het gaat om profielen van onder meer complotdenker Alex Jones en de Britse provocateur Milo Yiannopoulos. Facebook weerde hen ook van zijn fotodienst Instagram. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Volgens Facebook schenden de verwijderde Facebook- en Instagramaccounts de gedragsregels van het techbedrijf. Jones en Yiannopoulos mogen geen nieuwe profielen meer aanmaken. Andere gebruikers mogen nog wel berichten blijven plaatsen die standpunten van de alt-right-kopstukken prijzen, zegt Facebook.

Haatzaaien

Alex Jones werd vorig jaar al tijdelijk geschorst van Facebook vanwege het overtreden van de regels omtrent pesten en haatzaaien. Jones is oprichter van mediabedrijf InfoWars, waarmee hij complottheorieën verspreidt. Hij beweert onder meer dat de terreuraanslagen van 11 september 2001 in scène zijn gezet.

Facebook heeft ook alle fanpagina’s van InfoWars verwijderd. Apple, Spotify en Twitter weerden Jones al eerder van hun platformen.

Yiannopoulos staat bekend als provocateur en fervent aanhanger van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij werkte onder meer voor de conservatieve nieuwssite Breitbart. Zijn uitspraken leiden vaak tot ophef. Zo zei hij twee jaar geleden dat “feminisme een kanker is”.

Facebook verwijderde donderdag niet alleen alt-right-gelieerde profielen. Zo werd ook het account van Louis Farrakhan, voormalig voorman van Nation of Islam, gesloten.