Evacuatie honderdduizenden mensen in India om cycloon

De tropische storm Fani nadert de noordoostelijke provincies van India, waar zeker 800.000 inwoners in veiligheid worden gebracht.

Op beeld van het Amerikaanse nationale meteorologische instituut (NOAA) is de tropische storm Fani, boven de Golf van Bengalen.
Op beeld van het Amerikaanse nationale meteorologische instituut (NOAA) is de tropische storm Fani, boven de Golf van Bengalen. Foto NOAA/AFP

Autoriteiten in India zijn donderdagochtend begonnen aan de evacuatie van zeker 800.000 mensen. Zij moeten weg uit de laaggelegen gebieden in de oostelijke deelstaat Odisha, omdat daar de cycloon Fani aan land zal komen. De storm wordt later donderdag of vrijdagochtend (lokale tijd) verwacht. Er zijn windsnelheden van tweehonderd kilometer per uur voorspeld.

De storm bevindt zich nu nog boven de Golf van Bengalen. In de komende 24 uur „gaan we onze uiterste best doen”, laat het centrum dat de noodhulp coördineert weten aan persbureau Reuters. Boten, bussen en treinen worden ingezet om de inwoners in veiligheid te brengen. Zij worden opgevangen in daarvoor ingerichte centra en scholen op honderden locaties in hoger gelegen gebied. Dinsdag werd al begonnen met de evacuatie van ziekenhuispatiënten, onder wie een aantal zwangere vrouwen. Toeristen in India wordt aangeraden niet naar de deelstaten West-Bengalen en Odisha te reizen.

De Indiase weerdienst waarschuwt dat de storm veel schade kan aanrichten door de zware wind en regenval. Er worden ook overstromingen verwacht. In het gebied liggen voedselpakketten klaar voor de mensen die niet op tijd kunnen vertrekken of evacuatie weigeren.

Fani deed enkele dagen geleden Sri Lanka aan en veroorzaakte daar zwaar weer. Daarna trok de storm verder richting het noordoosten, naar de Golf van Bengalen. Daar won de cycloon weer aan kracht. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers of de omvang van de schade die de storm tot nu heeft veroorzaakt. Het oosten van India heeft vaker te maken met zware stormen in de periode tussen april en december. Twee jaar geleden vielen door de cycloon Ochki honderden doden.

Maandag trok Fani over Sri Lanka. Hier is de storm te zien boven Colombo; de storm trok daarna door over de Golf van Bengalen. Foto Manish Swarup/AP