Europese rechters scherpen bescherming streekproducten aan

Naar aanleiding van een ruzie over manchego en andere kazen uit La Mancha, bepaalde het Europese Hof dat de associatie met een beschermd streekproduct niet te sterk mag zijn.

Een manchegokaas.
Een manchegokaas. Foto Juan Monino/Getty

De bescherming van Europese streekproducten is door een uitspraak van Europese rechters verder verstevigd. Niet alleen namen van producten met een zogeheten beschermde oorsprongsbenaming – zoals feta, gorgonzola of parmaham – zijn beschermd, ook mogen andere producten met hun naam of beeldtaal geen associaties met het beschermde product oproepen. De zaak waarover het Europees Hof van Justitie zich donderdag uitsprak, was aangespannen door een Spaanse stichting die waakt over de manchegokazen.

De zaak waarover de rechters in Luxemburg zich uitspraken, draaide om het etiket van een Spaanse kaas. Daarop staat een ridder te paard in een landschap vol windmolens en schapen, geflankeerd door de woorden „Quesos Rocinante” („Kazen van Rocinante”). De belezen consument denkt dan mogelijkerwijs aan de streek La Mancha, de Spaanse regio waar de literaire figuur Don Quichot vandaan komt: zijn paard heet Rocinante. Uit de streek komt manchego, een beschermde schapenkaas die naar het gebied vernoemd is.

De rechters oordelen in de Spaanse kaasruzie dat „figuratieve tekens” op de ‘foute’ kazen weliswaar niet letterlijk naar La Mancha of manchego verwijzen, maar toch een „onwetmatige associatie” kunnen oproepen, zeker bij Spanjaarden. Die associatie overtreedt volgens het hof de regels van de beschermde oorsprongsbenaming.

Kaasmaker Industrial Quesera Cuquerella mag met zijn Rocinante-kazen niet meeliften met de bescherming van het populaire streekproduct manchego. Hetzelfde geldt voor een tweede bedrijf, dat een vergelijkbaar trucje toepast en op zijn kazen beelden gebruikt die verwijzen naar La Mancha. De zaak gaat nu weer verder bij een Spaans hof, dat van de Europese rechters wilde weten hoe de regels precies moesten worden geïnterpreteerd.

De Europese wetgeving voor beschermde oorsprongsbenamingen beschermt de naam van producten uit een geografische regio. In Nederland worden daarmee onder meer Opperdoezer Ronde (aardappelen), Boeren-Leidse met sleutels (kaas) en Brabantse Wal-asperges beschermd.