EU treft maatregelen voor bescherming Europese bedrijven op Cuba

De maatregelen zijn bedoeld om de gevolgen van mogelijke Amerikaanse sancties te beperken.

Stadsgezicht van de Cubaanse hoofdstad Havana. Midden (met vlag) het Museum van de Revolutie. Links daarvan de toren van het voormalige Bacardi-gebouw.
Stadsgezicht van de Cubaanse hoofdstad Havana. Midden (met vlag) het Museum van de Revolutie. Links daarvan de toren van het voormalige Bacardi-gebouw. Foto

De Europese Unie gaat bedrijven ondersteunen die last kunnen ondervinden van Amerikaanse sancties tegen Cuba. Donderdag werd een omstreden deel van een Amerikaanse wet uit 1996 van kracht, waardoor Europese bedrijven kunnen worden aangeklaagd door Amerikanen die investeringen kwijtraakten tijdens de Cubaanse Revolutie, eind jaren vijftig.

Volgens EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini zijn de sancties in strijd met het internationaal recht en zal het de Wereldhandelsorganisatie (WTO) inschakelen. Om Europese bedrijven extra bij te staan wordt het ‘blokkkadestatuut’ van kracht, waardoor Europese bedrijven zich niets hoeven aan te trekken van Amerikaanse sancties en steun krijgen als het tot claims komt.

Amerikaans bezit voor de Revolutie

Met de sancties uit de zogenoemde Helms-Burton Act kunnen Amerikanen internationale bedrijven aanklagen die zakendoen op het eiland en mogelijk geld verdienen met bezittingen of onroerend goed dat is geconfisqueerd tijdens de revolutie. Sommige Europese bedrijven bezitten vastgoed dat voor de revolutie in Amerikaanse handen was. Het gaat onder meer om hotelketens.

De sanctiewet werd in 1996 aangenomen, maar om de handelsrelaties met het buitenland niet te schaden is het omstreden deel, titel III, door geen enkele president bekrachtigd. President Trump kondigde half april echter aan dat er vanaf deze donderdag geen uitzonderingen meer worden gemaakt voor titel III.

Mogherini zegt in een verklaring de invoering van de wetgeving te betreuren. „Dit zal onnodige frictie veroorzaken en het vertrouwen in en de voorspelbaarheid van het trans-Atlantische partnerschap ondermijnen.”

Het is niet voor het eerst dat de VS en de EU overhoop liggen om Amerikaanse sancties. In 2018 werd het blokkadestatuut aangescherpt in reactie op de Amerikaanse opzegging van het nucleaire akkoord met Iran.

Lees ook: EU probeert handel met Iran te redden na sancties VS