Drie maanden voorwaardelijk voor dreigen met aanslag op NS

De 22-jarige man eiste bijna 965.000 euro in bitcoins, maar gaf geen instructies over hoe dat moest worden overgemaakt.

De rechtbank in Groningen heeft donderdag een 22-jarige man veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden wegens dreigen met een aanslag. De man zei in een telefoongesprek met een NS-medewerker dat hij een aanslag zou plegen, tenzij ze 120 bitcoins naar hem zou overmaken.

Op 20 maart 2018 belde de man met de klantenservice van de NS. De vrouwelijke medewerker kreeg de mededeling dat binnen 48 uur een terroristische aanslag zou plaatsvinden als de bitcoins, destijds bijna 965.000 euro waard, niet naar de man overgemaakt zouden worden.

Tijdens het telefoongesprek gaf de man alleen geen precieze instructies over hoe de bitcoins zijn kant op moesten komen; behalve dat zijn bitcoin-adres op het forum van de klantenservice zou hebben gestaan. In de rechtszaal draaide het dan ook om de vraag in hoeverre er sprake was van een overtuigende poging om een aanslag te plegen; zowel de officier van justitie als de advocaat van de verdachte waren het erover eens dat het om een „ondeugdelijke poging” ging.

De rechter vond de dreiging toch overtuigend genoeg om een straf uit te spreken. Omdat de verdachte uiteindelijk de aanslag nooit pleegde, werd het een voorwaardelijke straf.