De winnende recensie van de eerste NRC Boekenclub

Ruim vijftig mensen deden mee aan de eerste editie van de NRC Boekenclub. De jury koos Daan de Vries (28) uit Rotterdam uit als winnaar.

Wat vindt ú van de boeken die we in deze krant bespreken? In maart lanceerden wij de eerste editie van de NRC Boekenclub, waarbij we lezers vroegen een mini-recensie in te sturen over Grand Hotel Europa, het boek van Ilja Leonard Pfeijffer dat door onze criticus werd uitgeroepen als ‘boek van het jaar’. Ruim 50 abonnees reageerden, waarna de driekoppige jury van NRC-redacteuren zich over de inzendingen boog. Daarbij werd gelet op schrijfstijl, argumentatie en het tot de kern komen van het verhaal. De eerste editie van de Boekenclub sluiten we af met een live interview van Ilja Leonard Pfeijffer door onze redacteur Thomas de Veen, op zaterdag 18 mei om 15.00 uur in boekhandel Scheltema, Amsterdam. Hier kunt u gratis bij zijn en andere leden van de Boekenclub ontmoeten door u aan te melden via boeken@nrc.nl. Dinsdag 7 mei kondigen we het nieuwe boek aan voor de eerstvolgende editie.

Het jury-oordeel

Hoe fijn om te zien dat zoveel lezers hun best hebben gedaan om niet alleen hun mening te geven, maar die ook met zorg te formuleren. Je zag verschillende stijlen: sommige lezers hielden rekening met de degenen die het boek nog niet gelezen hebben en vertelden ook waar het boek over gaat, anderen vielen met de deur in huis en strooiden met losse associaties – waarbij de besten deze stijlen combineerden. Ook opvallend was dat sommige recensenten leken bevangen door de bloemrijke stijl van Ilja Pfeijffer zelf, waardoor we wel erg veel (te) lange zinnen en een enkele omgevallen boekenkast aantroffen.

Winnaar is Daan de Vries (28) uit Rotterdam, hij ontvangt een boekenpakket. In zijn recensie, waarin hij het boek 4 ballen geeft, schrijft De Vries dat je zelden boeken leest, waarin zowel de Klassieken worden aangehaald, als ook ruimte is voor het platte en banale van het leven. Dat is volgens hem de grote kunst van Ilja Leonard Pfeijffer. De jury (adjunct-hoofdredacteur Elske Schouten, chef Boeken Michel Krielaars en online redacteur Jonas Kooyman) is enthousiast over De Vries’ heldere manier van schrijven, sprekende voorbeelden en fijne uitsmijter. Hieronder leest u zijn recensie.

Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer verweeft drie verhaallijnen over dezelfde schrijver door elkaar. Eén schrijver die de liefde vindt in Genua en die vervolgens verliest in Venetië, een schrijver die dit verdriet verwerkt in Grand Hotel Europa dat net zoals zijn naamgever langzaam vergaat en wordt opgeslokt door hordes Chinese toeristen en de laatste die op zoektocht gaat naar de effecten van toerisme in een continent dat zo bezig is met het verleden dat het daardoor de verbinding met de toekomst kwijt raakt. Dit resulteert in een geweldig boek dat het lezen meer dan waard is. Door in zijn rondzwervingen door zowel Venetië in Italië als in de Venetiën van het Noorden te zoeken naar de extreme vormen die het toerisme kent, weet Pfeijffer perfect zijn lezers een spiegel voor te houden en hen te laten reflecteren op hun eigen reisgedrag.

Verder zit het taalgebruik van Pfeijffer op één van de meest brede spectra van de Nederlandse literatuur. Zelden leest men boeken waar zowel de Klassieken worden aangehaald, maar waar ook ruimte is voor termen als “krokant kontje” en “kutjes”. Dat komt het boek erg ten goede, maar geeft de lezer af en toe ook het idee dat de schrijver maar al te graag wil laten zien hoe eloquent hij is. Dat Grand Hotel Europa zich door zijn dikte het beste leent als vakantieboek, is gezien het thema misschien een beetje wrang.

Beoordeling: ●●●●