Minister Cyprus weg om kritiek politieonderzoek serie moorden

Justitieminister Ionas Nicolaou diende donderdag zijn ontslag in na hevige kritiek op het politieonderzoek naar zeven vermiste vrouwen en meisjes.

De Cypriotische justitieminister Ionas Nicolaou op een persconferentie donderdag in hoofdstad Nicosia.
De Cypriotische justitieminister Ionas Nicolaou op een persconferentie donderdag in hoofdstad Nicosia. Foto Stavros Ionnides/AFP

De Cypriotische minister van Justitie is donderdag opgestapt vanwege kritiek op het politieonderzoek naar de verdwijning van zeven vrouwen en meisjes. Zij werden mogelijk het slachtoffer van een seriemoordenaar die zijn daden afgelopen week zou hebben bekend, meldt persbureau Reuters. Volgens critici heeft de politie de vermissingen, waarvan sommige ruim twee jaar oud zijn, van de slachtoffers, buitenlandse vrouwen niet goed genoeg onderzocht.

De afgelopen drie weken werden de lichamen van vier vrouwen gevonden op meerdere locaties in het westen van de Cypriotische hoofdstad Nicosia. De politie meldde maandag dat een 35-jarige legerofficier, die onlangs in hechtenis was genomen, heeft bekend zeven moorden te hebben gepleegd. Hij zou via datingsites in contact zijn gekomen met de vrouwen.

Justitieminister Ionas Nicolaou zegt nu op te stappen om „politieke redenen”, en legt de schuld bij de politie. Volgens hem zijn de justitieminister en de regering niet verantwoordelijk voor de manier waarop die de vermissingszaken behandelde. „De minister zou zich niet moeten bemoeien met dergelijke onderzoeken.” Ook zegt hij niet geïnformeerd te zijn over het politieonderzoek. Wel vraagt hij het Cypriotische volk vertrouwen te houden in de politie.

Onvoldoende onderzoek

De kritiek op de politie komt onder meer van bekenden van een van de vier geïdentificeerde slachtoffers. De 39-jarige vrouw uit de Filippijnen werd vorig jaar met haar dochter als vermist opgegeven. Het dochtertje is nog niet gevonden. Volgens de nabestaanden heeft de politie onvoldoende onderzoek gedaan. De zaak zou zijn afgedaan met de mededeling dat de vrouw waarschijnlijk naar het noordelijke, Turkse deel van het eiland was gegaan.

Protest

Vorige week werd voor het presidentiële paleis in Nicosia geprotesteerd. De demonstranten riepen op om discriminatie jegens vrouwen en buitenlanders te stoppen.

Het onderzoek naar de identiteit van de drie andere gevonden lichamen loopt nog, evenals dat naar de vermissingen van drie andere mogelijke slachtoffers. Ook heeft de politie een intern onderzoek ingesteld naar tekortkomingen in de behandeling van de vermissingszaken.