Necrologie

Chewbacca-acteur uit Star Wars-films Peter Mayhew (74) overleden

Peter Mayhew (1944-2019) De Britse acteur Peter Mayhew speelde decennialang de harige Wookiee, genaamd Chewbacca, in de Star Wars-films.

Peter Mayhew met Chewbacca.
Peter Mayhew met Chewbacca. Foto AFP

De Britse acteur Peter Mayhew, die decennialang de harige Wookiee genaamd Chewbacca speelde in de Star Wars-films, is op 74-jarige leeftijd overleden. Zijn familie maakte dat donderdagnacht bekend op zijn Twitter-pagina. Volgens The New York Times is een hartaanval hem fataal geworden.

Mayhew maakte zijn debuut als Chewbacca in de eerste Star Wars-film A New Hope, die in 1977 uitkwam. Hij werkte in een Londens ziekenhuis toen regisseur George Lucas hem voor de rol castte. Hij zou Chewbacca daarna nog in vier films spelen. Wegens gezondheidsklachten nam iemand anders in The Last Jedi (2017) de rol over.

De boomlange Brit was erg geliefd onder fans van de filmserie. Tot zijn dood bezocht hij nog regelmatig Star Wars-bijeenkomsten. Met andere acteurs uit de films, zoals Mark Hamill (Luke Skywalker) en Harrison Ford (Han Solo), onderhield hij goede vriendschappen. Regisseur George Lucas reageerde ontdaan op Mayhews overlijden. „Hij was het dichtste bij een Wookiee wat een mens ooit zou kunnen komen: een groot hart, zachtaardige aard.” (NRC)