BNNVARA wil meer salaris voor uitzonderlijke talenten

Publieke omroep BNNVARA-directeur Hox vreest voor het vertrek van Matthijs van Nieuwkerk als zijn salaris naar de balkenendenorm daalt. Hoe kan het dat de presentator nog altijd méér verdient dan de norm?

Matthijs van Nieuwkerk in 2015.
Matthijs van Nieuwkerk in 2015. Foto Remko de Waal/ANP

BNNVARA-directeur Gert-Jan Hox wil dat de NPO de salarisregels voor presentatoren gedeeltelijk terugdraait. Hox zegt in een interview met het AD dat hij vreest voor het vertrek van presentator Matthijs van Nieuwkerk naar een commerciële zender als zijn salaris naar de balkenendenorm van 194.000 euro per jaar daalt. Hij vindt dat de in 2017 afgeschafte uitzonderingsregel voor presentatoren met ‘uitzonderlijke talenten’ moet terugkomen. Volgens Hox zou Van Nieuwkerk verantwoordelijk zijn voor hoge reclame-inkomsten. Zijn waarde zou worden onderschat.

Minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) laat weten dat hij „er niet aan denkt om een uitzondering te maken voor Matthijs van Nieuwkerk”, omdat de norm geldt voor alle sectoren waar medewerkers uit belastinggeld betaald worden. „We willen als kabinet juist af van allerlei uitzonderingen.” Van Nieuwkerk zelf is niet bereikbaar voor commentaar, laat zijn agent telefonisch weten. „Matthijs wandelt momenteel in de bergen.”

Hoe kan het dat een presentator als Van Nieuwkerk nog altijd méér verdient dan de balkenendenorm? En levert de presentator van De Wereld Draait Door zo veel Ster-inkomsten op?

In 2017 is in de Beloningscode voor presentatoren van de Publieke Omroep (BPPO) afgesproken dat het salaris van presentatoren niet hoger mag zijn dan dat van een minister. En ook dat uitzonderingen daarop niet langer zijn toegestaan. Maar omdat de NPO niet kan ingrijpen in lopende contracten tussen omroepen en presentatoren, zijn er bij de publieke omroep nog altijd twaalf presentatoren en twee hoofdredacteuren die méér verdienen dan de norm, zo blijkt uit een inventarisatie van de deze week gepubliceerde jaarverslagen van de omroepen. Bij BNNVARA gaat het om drie presentatoren, onder wie dus Van Nieuwkerk. Zijn salaris – nu 363.000 euro, in 2017 was dat 580.000 euro – moet bij het ingaan van een nieuw contract, na de zomer van 2020, worden teruggeschroefd naar 194.000 euro.

Lees ook: De macht van de netmanager reikt helemaal tot aan de presentator

Dan de Ster-inkomsten. Volgens BNNVARA-directeur Hox zou Van Nieuwkerk zijn eigen salaris „al na twee weken DWDD” hebben terugverdiend. Ster-directeur Frank Volmer bevestigt dat de reclameblokken rondom DWDD, door de hoge kijkcijfers, veel inkomsten opleveren. Hij rekent voor dat er ruimte is voor tien commercials voorafgaand aan de talkshow en tien erna. Die twee blokken hebben per reclame een gemiddeld bereik van 1,5 miljoen kijkers, de blokken leveren samen circa 60.000 euro op. Volmer rekent verder: twee weken DWDD kan zo’n zes ton aan Ster-inkomsten genereren. Al is natuurlijk niet na te gaan of dat allemaal voor rekening van Van Nieuwkerk komt. Volmer: „Het Achtuurjournaal komt erna, dat kan net zo goed meespelen.”

De NPO laat in een reactie weten het eens te zijn met BNNVARA dat „Matthijs van Nieuwkerk van zeer grote waarde is voor de gehele Publieke Omroep”. De NPO ziet „gezien de maatschappelijke en politieke discussie” geen ruimte om de uitzonderingsregel in stand te houden. „Als de politiek die ruimte wel ziet, gaan we hierover natuurlijk graag dat gesprek aan.” NPO-voorzitter Shula Rijxman zei in 2017 bij de invoering van de nieuwe regels dat „geld alleen nooit de voornaamste drijfveer mag zijn om bij de publieke omroep te werken”.

In een eerdere versie stond de vraag: Hoe kan het dat Van Nieuwkerk nog altijd méér verdient dan is toegestaan? Die vraag is aangepast: Hoe kan het dat Van Nieuwkerk nog altijd méér verdient dan de balkenendenorm?