BNNVARA-directeur wil presentatoren behouden door meer dan de norm te betalen

Mensen als Matthijs van Nieuwkerk kunnen door het salarisplafond vertrekken, stelt BNNVARA-directeur Gert-Jan Hox. Het kabinet wil de norm handhaven.

In 2017 verviel de inmiddels afgeschafte uitzonderingsregel voor uitzonderlijke presentatoren.
In 2017 verviel de inmiddels afgeschafte uitzonderingsregel voor uitzonderlijke presentatoren. Foto Remko de Waal

BNNVARA-directeur Gert-Jan Hox wil dat de NPO de salarisregels voor presentatoren deels terugdraait. Hox zegt in een interview met het AD te vrezen voor het vertrek van De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk naar een commerciële zender, als zijn salaris naar de balkenendenorm van 194.000 euro per jaar daalt. Hij vindt daarom dat de uitzonderingsregel voor presentatoren met ‘uitzonderlijke talenten’, die tot 2017 gold, moet terugkomen.

Het salaris van Van Nieuwkerk is de afgelopen jaren gedaald van een half miljoen naar 363.000 euro, aldus de BNNVARA-directeur. Bij het tekenen van een nieuw contract, voor Van Nieuwkerk na de zomer van 2020, zou dat worden teruggeschroefd naar de balkenendenorm. Dat werd in 2017 in de Beloningscode voor presentatoren van de Publieke Omroep (BPPO) afgesproken, en geldt voor alle presentatoren die momenteel nog boven de balkenendenorm verdienen. In 2018 waren dat er 11. De NPO maakte niet bekend wie dat zijn, maar zeker is dat Van Nieuwskerk daar een van is.

Volgens Hox haalt Van Nieuwkerk grote Ster-inkomsten binnen voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en wordt zijn waarde voor de publieke omroep sterk onderschat. De NPO zou daarom uitzonderingen moeten hanteren voor presentatoren als Van Nieuwkerk, maar ook voor bijvoorbeeld Eva Jinek. Er wordt volgens hem dagelijks aan hen getrokken door commerciële partijen, die een twee tot drie keer zo hoog salaris bieden.

‘Geen uitzonderingen’

De NPO laat in een reactie aan NRC weten het eens te zijn met BNNVARA dat „Matthijs van Nieuwkerk van zeer grote waarde is voor de gehele publieke omroep”. De organisatie zegt graag met de politiek in gesprek te gaan over het mogen betalen van hogere salarissen, als Den Haag ruimte ziet voor een uitzonderingsmaatregel. Tot die tijd houdt zij vast aan het versoberingsbeleid van 2017.

Minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) heeft donderdag laten weten dat hij „er niet aan denkt om een uitzondering te maken voor Matthijs van Nieuwkerk”, omdat de norm geldt voor alle sectoren geldt waar medewerkers uit belastinggeld betaald worden. „We willen als kabinet juist af van allerlei uitzonderingen.”