Amerikaanse producent vleesvervangers op flinke winst bij beursgang

Bij het sluiten van de handel gingen aandelen van Beyond Meat voor 65 dollar van de hand, terwijl ze aanvankelijk aangeboden werden voor 25 dollar.

Beyond Meat-directeur Ethan Brown (midden, met opgestoken arm) viert de beursgang van zijn bedrijf.
Beyond Meat-directeur Ethan Brown (midden, met opgestoken arm) viert de beursgang van zijn bedrijf. Foto Mark Lennihan/AP

De beursgang van de Amerikaanse producent van vleesvervangers Beyond Meat is behoorlijk succesvol verlopen. Aan het einde van de handelsdag op de New Yorkse beurs waren de aandelen per stuk 65 dollar (58 euro) waard. Dat is ruim twee keer zo veel als de openingskoers van 25 dollar. De koers steeg zelfs even op 72 dollar.

Beyond Meat haalde met de beursgang 240 miljoen dollar op. De totale bedrijfswaarde lag daarmee aanvankelijk op 1,5 miljard dollar, maar is inmiddels dus opgelopen tot bijna 4 miljard dollar (3,5 miljard euro).

Het Californische Beyond Meat is wereldwijd de eerste producent van vegetarisch vlees die naar de beurs gaat. Het bedrijf hoopt zich te onderscheiden van concurrenten door zich niet op vegetariërs en veganisten te richten, maar juist op vleeseters. Beyond Meat-producten zijn te koop bij fastfoodketens en liggen tussen het ‘echte’ vlees in 30.000 supermarkten, zowel in de Verenigde Staten als in Canada, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Israël.

Lees ook dit stuk over het beursdebuut van Beyond Meat: Kan vega de vleesmarkt ontwrichten?

Bill Gates

Winst heeft Beyond Meat nog nooit gemaakt - vorig jaar draaide het een verlies van ongeveer 30 miljoen dollar. Het is ook bij lange na niet de enige speler in de markt voor vegavlees. Er zijn nog tal van andere start-ups die alternatieven voor vlees ontwikkelen. Ook gevestigde voedselproducenten als Nestlé en Tyson maken hun eigen vleesvervangers. Beleggers die aandelen Beyond Meat kopen, hopen dat het bedrijf in de toekomst uitgroeit tot marktleider.

Tot nu toe teerde Beyond Meat onder meer op investeringen van beroemdheden als Bill Gates en Leonardo DiCaprio. Zij steunden het bedrijf in een periode waarin de verkopen van nagemaakt vlees in de VS snel stegen. In de afgelopen drie jaar groeide de omzet uit vleesvervangers volgens persbureau AP met 42 procent, tot 888 miljoen dollar. De markt voor dierlijk vlees groeide in dezelfde periode met 1 procent, maar is nog wel een stuk groter. Jaarlijks kopen Amerikanen voor 85 miljard dollar aan vlees.