Amerikaanse ex-CIA-agent geeft spionage voor China toe

De man werkte tot 2007 voor de CIA en vertrok daarna naar Hongkong. Hij verzamelde informatie over CIA-acties in China in ruil voor betaling.

Het logo van de CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst.
Het logo van de CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst. Foto Jason Reed/Reuters

Een voormalig agent van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft bekend dat hij heeft geprobeerd geheime informatie te verkopen aan China. Dat verklaarde hij in een hoorzitting. Jerry Chun Shing Lee ontving tussen 2010 en 2013 een aantal betalingen, die volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie op zijn bankrekening werden gestort als betaling voor zulke activiteiten.

Lee werkte tot 2007 voor de CIA. Hij vertrok daarna naar Hongkong. In 2010 zou hij in contact zijn gekomen met agenten van de Chinese inlichtingendiensten. Zij beloofden hem financiële beloning „voor het leven” in ruil voor zijn samenwerking. In de jaren daarop verzamelde hij informatie over activiteiten van de CIA in China, waaronder de locaties en data van gevoelige operaties. Op zijn bankrekening zijn aanzienlijke bedragen gestort: het zou gaan om honderdduizenden dollars.

Verdacht van spionage

Het Amerikaanse ministerie van Justitie bracht na de hoorzitting donderdag, in een federale rechtbank in Virginia, een verklaring naar buiten over de zaak tegen Lee. Daarin laat het ministerie in het midden of het Lee is gelukt de informatie ook daadwerkelijk af te leveren bij zijn Chinese contactpersonen.

Lee wordt verdacht van spionage en verraad. Na zijn schuldbekentenis worden twee aanklachten geschrapt. Voor zijn schuld aan de samenzwering met de Chinese inlichtingendiensten, kan Lee worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 17 tot 27 jaar. De uitspraak is op 23 augustus.

‘Gevaarlijk voor collega’s’

De ex-CIA-werknemer liep tegen de lamp door een onderzoek van de FBI, de federale politiedienst. Hij werd in 2018 opgepakt.

Volgens de Amerikaanse assistent-procureur-generaal is dit „de derde zaak in nog geen jaar tijd, waarin een voormalig geheim agent schuld bekent of schuldig is bevonden aan samenzwering met de Chinezen”. Hij noemt dat „stuk voor stuk gevallen van desastreus verraad van het land en collega’s van de diensten”.

Sommige Amerikaanse media schrijven dat Lee in verband wordt gebracht met de executies van meerdere Amerikaanse agenten in China, tussen 2010 en 2012. In de verklaring van het ministerie wordt niet vermeld of de aanklager een direct verband ziet tussen Lee’s werk voor de Chinese diensten en de executies. Tegen The New York Times zegt een advocaat van de 54-jarige dubbelspion dat er nooit sprake is geweest van een dergelijke verdenking - in dat geval zou de openbaar aanklager volgens hem de doodstraf hebben geëist tegen zijn cliënt.