Aantal Nederlandse Syriëgangers in Koerdische kampen verdubbeld

AIVD

Het aantal Nederlandse Syriëgangers dat vastzit in Syrisch-Koerdische kampen, is in een maand tijd meer dan verdubbeld. Dat heeft inlichtingendienst AIVD donderdag gemeld. Momenteel zitten 55 volwassen Nederlanders en 85 kinderen met één of twee Nederlandse ouders vast. Eind maart waren dat nog 25 volwassenen en veertig kinderen.

De AIVD zei begin april al te verwachten dat het aantal Nederlandse mannen en vrouwen in de Syrisch-Koerdische kampen zou oplopen. Eind maart viel Baghouz, het laatste bolwerk van terreurgroepering Islamitische Staat.

In de kampen verblijven voornamelijk vrouwen. Ook driekwart van de volwassenen Nederlanders die er zitten, is vrouw. Ter vergelijking: van alle Nederlandse uitreizigers, is slechts eenderde vrouw.

Volgens de AIVD zijn de afgelopen jaren 310 Nederlandse jihadisten uitgereisd naar Syrië en Irak. Negentig van hen zijn niet meer in leven, zestig keerden terug. Nog 135 Nederlanders zouden „met jihadistische intenties” in Syrië verblijven. Hier zijn de 55 volwassenen in de Syrisch-Koerdische kampen bij opgeteld. Zeker dertig Nederlanders zitten momenteel nog bij een jihadistische groepering. Van de rest is onbekend waar zij zijn.

De meeste Nederlanders sloten zich de afgelopen jaren aan bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), een kleiner deel koos voor het aan Al-Qaeda gelieerde Ha’yat Tahrir al-Sham. De AIVD benadrukt dat de cijfers mogelijk niet helemaal compleet zijn. Het is onder meer lastig vast te stellen of een Syriëganger kinderen heeft gekregen in het strijdgebied.