Aantal Nederlandse Syriëgangers in kampen meer dan verdubbeld

Ruim driehonderd Nederlanders zijn de afgelopen jaren afgereisd naar Syrië en Irak. De meesten sloten zich aan bij IS.

Het al-Hol kamp in Syrië.
Het al-Hol kamp in Syrië. Foto Ali Hashisho/Reuters

Het aantal Nederlandse Syriëgangers dat vastzit in Syrisch-Koerdische kampen, is in een maand tijd meer dan verdubbeld. Dat heeft inlichtingendienst AIVD donderdag bekendgemaakt. Momenteel zitten 55 volwassenen Nederlanders en 85 kinderen met één of twee Nederlandse ouders vast. Eind maart waren dat nog 25 volwassenen en veertig kinderen.

De AIVD zei begin vorige maand al te verwachten dat het aantal Nederlandse mannen en vrouwen dat vastzit in de Syrisch-Koerdische kampen, zou oplopen. Eind maart viel Baghouz, het laatste bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat. In de kampen verblijven voornamelijk vrouwen. Ook driekwart van de volwassenen Nederlanders in de kampen is vrouw. Ter vergelijking: van alle Nederlandse uitreizigers is slechts eenderde vrouw.

Lees ook: In het kamp voor IS-families is de sfeer grimmig

IS en Al-Qaeda

Volgens de AIVD zijn de afgelopen jaren 310 Nederlandse jihadisten uitgereisd naar Syrië en Irak. Negentig van hen zijn dood, zestig zijn teruggekeerd. Nog 135 Nederlanders zouden „met jihadistische intenties” in Syrië verblijven, hier zijn de 55 volwassenen in de Syrisch-Koerdische kampen bij opgeteld. Zeker dertig Nederlanders zitten momenteel nog bij een jihadistische groepering, van de rest is onbekend waar zij zich bevinden.

De meeste Nederlanders sloten zich de afgelopen jaren aan bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), een kleiner deel koos voor het aan Al-Qaeda gelieerde Ha’yat Tahrir al-Sham. De AIVD benadrukt dat de cijfers mogelijk niet helemaal compleet zijn. Het is onder meer lastig vast te stellen of een Syriëganger kinderen heeft gekregen in het strijdgebied.