Voetbal

Luuk de Jong krijgt goal op zijn naam en lijkt topscorerstitel nauwelijks te kunnen ontgaan

Het tweede doelpunt van PSV vorige week tegen Willem II (0-3) is door de KNVB op naam gezet van Luuk de Jong. De aanvaller staat hierdoor op 28 doelpunten. De Jongs ploeggenoot Michal Sadilek, die de vrije trap nam waaruit de goal viel, werd eerst als maker van het doelpunt genoteerd. De Jong claimde de bal nog met het hoofd te hebben aangeraakt en PSV diende namens zijn aanvoerder een protest in. De titel van topscorer lijkt De Jong nauwelijks te kunnen ontgaan. Dusan Tadic van Ajax, nummer twee op de topscorerslijst, staat op 24 goals. PSV’er Hirving Lozano, die dit seizoen door een knieblessure niet meer in actie komt, scoorde 17 keer.

Luuk de Jong werd nog nooit topscorer van de eredivisie. Zijn totaal van 28 doelpunten, waarvan de helft met het hoofd, is al een persoonlijk record voor de aanvaller. Drie seizoenen terug scoorde hij 26 keer voor PSV, maar ging de topscorerstitel met één doelpunt meer naar Vincent Janssen van AZ. In het seizoen 2012-2013 bereikte een speler voor het laatst de grens van 30 goals, toen Wilfried Bony van Vitesse 31 keer scoorde. PSV speelt nog tegen AZ en Heracles Almelo. (ANP, NRC)