Vijftig weken cel voor Assange wegens schenden borgtochtvoorwaarden

Een Britse rechter oordeelde dat Assange de voorwaarden van zijn borgtocht schond toen hij in 2012 onderdook in de Ecuadoraanse ambassade.

Demonstranten buiten het gerechtsgebouw in Londen waar Assange woensdag werd veroordeeld.
Demonstranten buiten het gerechtsgebouw in Londen waar Assange woensdag werd veroordeeld. Foto Matt Dunham/AP

WikiLeaks-oprichter Julian Assange moet vijftig weken de cel in. Een Britse rechter heeft hem woensdag veroordeeld voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht, meldt persbureau AP. Dat Assange in 2012 tijdens zijn borgtocht zijn toevlucht zocht in de Ecuadoraanse ambassade noemde de rechter „een moedwillige poging het recht te ontlopen”.

De rechter stelde dat het „van essentieel belang is dat niemand boven de wet staat”. Ze nam het de Australiër kwalijk dat hij op een internationaal podium „zijn minachting verkondigde voor de wetten van dit land”. Vanaf de publieke tribune werd Assange toegeroepen door aanhangers. „Shame on you!”(schaam u!), scandeerden zij toen de rechter haar oordeel uitsprak.

Tijdens de rechtszitting bood Assange zijn excuses aan voor zijn gedrag. Dat deed hij in een brief die zijn advocaat voorlas. Het was nooit zijn bedoeling geweest respectloos over te komen, stond daarin. „Ik bevond me in angstaanjagende omstandigheden waar ik noch degenen die ik om advies vroeg enige oplossing voor hadden. Ik deed wat ik dacht dat het beste zou zijn.”

Lees ook: De val van Assange en WikiLeaks

Britse belastingbetaler

De rechter zei ook dat Assanges zevenjarige verblijf in de ambassade de Britse belastingbetaler 16 miljoen pond (18,6 miljoen euro) heeft gekost. Het gaat dan om de kosten die de Londense politie heeft gemaakt om het gebouw permanent in de gaten te houden om hem te kunnen arresteren zodra ze daarvoor de kans kreeg. Assange verschanste zich in de diplomatieke vertegenwoordiging om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar hadden meerdere vrouwen hem beschuldigd van aanranding en verkrachting.

De WikiLeaks-oprichter werd uiteindelijk begin vorige maand gearresteerd toen Ecuador de Britse politie toegang verschafte tot de ambassade. Kort daarna maakten de Verenigde Staten bekend om zijn uitlevering te vragen voor zijn rol bij WikiLeaks-onthullingen. De Amerikaanse autoriteiten moeten voor 12 juni bewijs leveren dat Assange de misdaden heeft gepleegd waarvan hij in de VS verdacht wordt.