Venezuela maakt zich op voor onrustige dag na couppoging

Oppositieleider Juan Guaidó heeft de grootste mars in de geschiedenis van Venezuela aangekondigd. Ook Maduro’s aanhangers zullen vermoedelijk de straat op gaan.

Aanhangers van president Maduro bij zijn paleis in Caracas.
Aanhangers van president Maduro bij zijn paleis in Caracas. Foto Yuri Cortez/AFP

Venezuela maakt zich woensdag op voor een nieuwe dag van protesten. Oppositieleider Juan Guaidó, die dinsdag het einde van het regime van de zittende president Nicolás Maduro aankondigde en opriep tot een militaire staatsgreep, heeft „de grootste mars in de geschiedenis van Venezuela” aangekondigd. Ook zullen aanhangers van zijn rivaal Maduro vermoedelijk massaal de straat op gaan ter ere van de Dag van de Arbeid en om hun steun aan de zittende president te laten zien.

De grote vraag is of het Guaidó gaat lukken genoeg steun te vergaren binnen het leger om Maduro uit het zadel te krijgen. Hoewel in elk geval tientallen militairen zijn overgestapt naar zijn kamp, lijkt de oppositieleider vooralsnog onvoldoende steun te hebben binnen het leger om een daadwerkelijke staatsgreep te kunnen bewerkstelligen. Inmiddels zouden bovendien 25 militairen die Guaidó steunen politiek asiel hebben aangevraagd bij de Braziliaanse ambassade. President Maduro noemt de couppoging van Guaidó „mislukt”.

Ondertussen hebben de Verenigde Staten nogmaals benadrukt militair ingrijpen in Venezuela niet uit te sluiten. Wel zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de voorkeur te geven aan „een vreedzame transitie”. Later op woensdag zal hij in gesprek gaan met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov. Rusland steunt de zittende president Maduro. Meerdere regeringsleiders riepen op tot terughoudendheid, om bloedvergieten te voorkomen. Bij protesten en aanvaringen tussen burgers en militairen zijn volgens persbureau Reuters dinsdag zeker honderd gewonden gevallen.

Lees ook: Guaidó neemt dure gok met ultieme greep naar de macht

Leopoldo López naar ambassade

Opvallend was dinsdag dat de prominente oppositieleider Leopoldo López, die al jaren onder huisarrest thuiszit, zich bij Guaidó voegde. Dit wees erop dat Guaidó de steun geniet van hooggeplaatste medewerkers van de geheime dienst Sebin, die het huis van López bewaakte. López heeft inmiddels toevlucht gezocht in de Spaanse ambassade in Caracas.

Tientallen landen, waaronder de Verenigde Staten en alle EU-landen, erkennen Guaidó als legitieme leider van Venezuela omdat de socialistische Maduro de stembusgang vorig jaar zou hebben beïnvloed. President Maduro wordt behalve door Rusland gesteund door onder meer Turkije en China. Volgens Rusland proberen de VS uit eigenbelang een coup te bewerkstelligen in Venezuela en is Maduro op legitieme wijze herkozen.

Luister naar NRC’s dagelijkse podcast Vandaag over de mislukte staatsgreep in Venezuela: