In beeld

Van Bagdad tot Amsterdam - de Dag van de Arbeid leeft

In steden over de hele wereld demonstreerden werknemers op 1 mei voor hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden. In sommige landen met portretten van Karl Marx, elders met een regenboogvlag.
In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul tonen demonstranten spandoeken met de tekst ‘Laten we de loonstrijd winnen!’ De demonstratie is georganiseerd door de Koreaanse Federatie van Vakbonden.
Foto Ahn Young-joon / AP
Demonstranten tonen de beeltenissen van Karl Marx, Vladimir Lenin en Mao Zedong tijdens een 1 mei-demonstratie in de Filipijnse hoofdstad Manila. Ze eisen onder andere een hoger minimumloon, langer zwangerschapsverlof en meer rechten voor woninghuurders.
Foto Mark Cristino / EPA
Pakistaanse vrouwen demonstreren in Lahore, de een na grootste stad van Pakistan, voor elementaire rechten voor werknemers en voor een betere bestrijding van gedwongen arbeid en kinderarbeid.
Foto Arif Ali / AFP
Filipijnse 1 mei-demonstranten bereiden zich voor op de verbranding van een beeltenis van president Rodrigo Duterte, vlak bij zijn paleis in hoofdstad Manila. Ze verwijten hem dat hij zijn verkiezingsbelofte niet is nagekomen om een omstreden vorm van flexibele arbeid af te schaffen.
Foto Bullit Marquez / AP
Werknemers houden een Dag van de Arbeid-mars door Yangon, de grootste stad van Myanmar. Zo’n driehonderd demonstranten eisten nabij het stadhuis betere arbeidsomstandigheden.
Foto Lynn Bo Bo / EPA
Indonesische activisten en werknemers worden tegengehouden door de politie tijdens een 1 mei-protest in de hoofdstad Jakarta.
Foto Bay Ismoyo / AFP
In Hongkong werd gedemonstreerd door arbeidsmigranten uit onder meer de Filipijnen en Indonesië. Zij willen hogere lonen, betere arbeidsomstandigheden en meer pauzes.
Foto Kin Cheung / AP
In Taiwan namen duizenden demonstranten deel aan 1 mei-demonstraties, zoals hier in de hoofdstad Taipei.
Foto Chiang Ying-ying / AP
Demonstranten van het Centrum van Indiase Vakbonden (CITU) in Bangalore, India. Deze vakbond is gelieerd is aan de communistische partij van dat land.
Foto Jagadeesh NV / EPA
In Sri Lanka werden veel van de traditionele Dag van de Arbeid-demonstraties afgelast wegens zorgen over de veiligheid, na de aanslagen tijdens Pasen. De demonstratie van de Frontlinie Socialistische Partij (FSP) in hoofdstad Colombo ging wel door.
Foto Eranga Jayawardena / AP
Een Iraakse demonstrant in Bagdad houdt een portret van Karl Marx omhoog.
Foto Khalid Mohammed / AP
De Zuid-Afrikaanse presidentskandidaat Julius Malema greep de Dag van de Arbeid aan om in Johannesburg een politieke bijeenkomst te houden, een week voor de verkiezingen. Aanhangers droegen rode shirts van zijn partij Economische Vrijheidsstrijders (EFF).
Foto Jerome Delay / AP
In de Turkse hoofdstad Istanbul werden 1 mei-demonstranten gearresteerd door de oproerpolitie omdat hun bijeenkomst als illegaal werd beschouwd.
Foto Sedat Suna / EPA
Russische vakbondsleden demonstreren met ballonnen, vlaggen en kunstbloemen op het Rode Plein in Moskou.
Foto Yuri Kadobnov / AFP
In de Italiaanse stad Turijn botsten demonstranten van de ‘No TAV-beweging’ met de oproerpolitie. In de stad werd niet alleen gedemonstreerd tegen werkloosheid, maar ook tegen de komst van de hogesnelheidstrein TAV tussen Turijn en Lyon.
Foto Marco Bertorello / AFP
Demonstranten dragen een grote regenboogvlag met zich mee in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De optocht is georganiseerd door de sociaaldemocratische partij SPOE.
Foto Ronald Zak / AP
Gepensioneerden scanderen leuzen tijdens een protest in de Griekse hoofdstad Athene. In de stad namen duizenden mensen deel aan drie verschillende demonstraties.
Foto Petros Giannakouris / AP
De oproerpolitie botst met demonstranten in de Parijse wijk Montparnasse, bij aanvang van de 1 mei-protesten. Er werden meer dan 7.400 politieagenten en gendarmerie ingezet in de Franse hoofdstad.
Foto Zakaria Abdelkafi / AFP
De Nederlandse vakbond FNV organiseerde een protestmars van het Amsterdamse Museumplein naar de Dam. Er werd gedemonstreerd voor meer vaste banen, hogere lonen en een beter pensioen.
Foto Remko de Waal / ANP
In de reflectie van een waterplas is te zien hoe demonstranten in Belgrado met oude Servische communistische vlaggen zwaaien. Werknemers en activisten demonstreerden voor hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden.
Foto Darko Vojinovic / AP