Recensie

Recensie Muziek

Tyler Ramsey’s ode aan het Amerikaanse lied

Tyler Ramsey doet niets nieuws, maar wat hij doet is raak. De voormalige gitarist van de Amerikaanse rockband Band of Horses, klinkt op zijn vierde soloalbum als een kalme Neil Young of een opgewonden Nick Drake. In het sobere ‘Firewood’ laat hij zijn klaaglijke stem langzaam uitwaaieren over rinkelend gitaargetokkel, waar een zwaarmoedige cello zich tussendoor dringt, en een vrouwelijke tweede stem als toevallig aan komt waaien. In de uitbundiger nummers laat de baardige Ramsey zich begeleiden door de snijdende klank van een steelgitaar, die door zijn woorden heen lijkt te klieven. Liedjes als ‘Cheap Summer Dress’, ‘The Bottom Of The Sea’ en ‘Breaking A Heart’ zijn odes aan het klassieke Amerikaanse lied, waarin natuur wordt bezongen en liefde onbereikbaar lijkt, maar muzikale verleiding zo vanzelf spreekt als de regen.

Live: 25/5 Q-Factory, Amsterdam.