Twee arrestaties vanwege dood 72-jarige uit Lelystad

De twee verdachten komen beiden uit Almere en zijn 35 en 48 jaar oud. Volgens De Telegraaf gaat het om twee (oud-)tbs-patiënten.

Volgens de politie is de 72-jarige man door een misdrijf om het leven gekomen.
Volgens de politie is de 72-jarige man door een misdrijf om het leven gekomen. Foto Lex van Lieshout/ANP

De politie heeft maandag en dinsdag twee mannen gearresteerd naar aanleiding van de dood van een 72-jarige man in Lelystad. Het slachtoffer werd zondag aangetroffen in een appartementencomplex, volgens de politie is hij door een misdrijf om het leven gekomen.

De twee verdachten komen beiden uit Almere en zijn 35 en 48 jaar oud. Volgens De Telegraaf gaat het om een tbs’er en een oud-tbs’er. De 35-jarige zou opgenomen zijn in de Oostvaarderskliniek in Almere, hij zou afgelopen weekend proefverlof hebben gehad en bezig zijn met resocialisatie. De andere verdachte zou in 1993 en 2005 terbeschikkingstelling opgelegd hebben gekregen voor betrokkenheid bij moord. De krant schrijf dat hij opgenomen is geweest in de Van Mesdagkliniek in Groningen en langdurig is behandeld.

Ook schrijft De Telegraaf dat roof waarschijnlijk het motief van de twee was. Zowel politie als justitie willen aan NRC niet bevestigen of de verdachten een tbs-behandeling hebben gekregen of eerder in aanraking zijn geweest met justitie. Onder meer Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Michiel van Nispen (SP) willen dat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) snel opheldering geeft over de achtergrond van de verdachten.