The Guardian boekt voor het eerst in ruim twintig jaar winst

Uitgeverij Guardian News & Media behaalde een operationele winst van ruim 931.000 euro. Gemiddeld 665.000 lezers deden een vrijwillige maandelijkse financiële bijdrage.

Drie jaar geleden leed The Guardian nog 66 miljoen euro verlies.
Drie jaar geleden leed The Guardian nog 66 miljoen euro verlies. Foto Will Oliver/EPA

De Britse krant The Guardian heeft voor het eerst in ruim twintig jaar winst gemaakt. Dat meldde de krant woensdag. Uitgeverij Guardian News & Media (GNM) behaalde over het afgelopen financiële jaar een operationele winst van 800.000 pond (ruim 931.000 euro).

De winst is vooral te danken aan de vrijwillige financiële steun van lezers. Wie artikelen van The Guardian op de website wil lezen, hoeft daarvoor niet te betalen. De krant vraagt lezers wel om een bijdrage. In 2018 waren er volgens de uitgever 665.000 lezers die maandelijks een bijdrage deden, op papier of digitaal. Ook maakten 300.000 mensen vorig jaar eenmalig een bedrag over. De papieren krant heeft 110.000 betalende abonnees.

Lezersaantallen

De lezersaantallen op de website zijn in de afgelopen drie jaar sterk toegenomen. Het aantal pageviews – keren dat op de site een webpagina werd opgevraagd – steeg, mede door goed gelezen publicaties over de Paradise Papers en het Facebook-schandaal rond Cambridge Analytica, van 790 miljoen in januari 2016 naar 1,35 miljard in maart 2019.

Drie jaar geleden draaide The Guardian nog een verlies van 57 miljoen pond (66 miljoen euro). De totale omzet van uitgeverij GNM groeide vorig jaar met 3 procent naar 223 miljoen pond (bijna 260 miljoen euro). De reclame en advertenties op papier zijn daarbij volgens de uitgever goed voor 8 procent van de inkomsten.

The Guardian kreeg begin vorig jaar een opfrisbeurt. Daarbij werd afscheid genomen van de blauwe kleur en werd papierformaat verkleind. Hoofdredacteur Katharine Viner sprak toen het doel uit om in 2019 geen verlies meer te lijden.

Ondanks de miljoenenverliezen van de afgelopen decennia wordt er vrijwel nooit gesproken over een eventueel faillissement. De krant is namelijk eigendom van het rijke fonds Scott Trust Limited, dat de redactionele onafhankelijkheid van The Guardian waarborgt en bereid is om de verliezen te dragen.