‘Te weinig controle van NVWA op afgekeurde dieren in veeteelt’

Volgens RTL zou door gebrekkig toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit afgekeurd vlees in de voedselketen terecht zijn gekomen.

Poot van een koe met huidproblemen.
Poot van een koe met huidproblemen. Foto iStock

Zeker honderd zieke runderen zijn naar Nederlandse slachthuizen vervoerd zonder dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingreep. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van anonieme bronnen. Doordat de autoriteit onvoldoende zou hebben gecontroleerd, zouden bovendien „tientallen tonnen” aan afgekeurd vlees in de voedselketen terecht zijn gekomen.

Lees ook: Hoe zieke biggen en vieze kippen op je bord belanden

Het vervoeren van ernstige zieke dieren mag in Nederland alleen als het dier naar de noodslacht gaat. Wordt een ziek dier getransporteerd naar de gewone slacht, dan horen toezichthoudende dierenartsen daar melding van te maken. Een dergelijk rapport kan tot boetes voor onder meer de veehandelaar, transporteur en slachterij leiden.

De NVWA zou wat rapportage betreft tekort zijn geschoten, zo schrijft RTL. Daardoor zouden er dikwijls geen boetes zijn uitgedeeld terwijl dat wel had moeten gebeuren, zo schrijft de zender. RTL baseert zich op verklaringen van oud-medewerkers van de NVWA.

Ook zou er te weinig toezicht zijn geweest op afgekeurd vlees, waardoor dit alsnog voor voedselproductie zou zijn gebruikt. Het zou dan bijvoorbeeld gaan om het vlees van dieren met ontstekingen. Dergelijk vlees hoort afgekeurd te worden om te voorkomen dat ziekteverwekkers in voedsel terechtkomen. Het ministerie van Landbouw zegt tegen NRC dat het naar aanleiding van de berichtgeving niet heeft kunnen vaststellen of er afgekeurd vlees in de voedselketen terecht is gekomen.

Autoriteit herkent zich niet in aantijgingen

De NVWA schrijft woensdag dat het zich niet in de berichtgeving van RTL herkent, het toezicht op de sector zou sinds 2014 juist zijn verbeterd. Volgens de autoriteit werd er in 2017 69 keer rapportage gedaan van zieke dieren in slachthuizen. In 2018 ging het om 70 rapporten. Ook volgden er boetes. In mei 2018 bijvoorbeeld werden vier veehandelaren veroordeeld voor overtredingen op het gebied van dierenwelzijn.

Wel erkent de autoriteit dat er over een aantal slachthuizen in het noorden van het land „zorgen bestaan” wat betreft dierenwelzijn en hygiëne. De toezichthouder zegt echter dat toen de misstanden bij hen in beeld kwamen er adequaat is gehandeld. De NVWA was woensdagmiddag voor NRC niet bereikbaar voor verder commentaar.