StemWijzer vertraagd: GroenLinks en PvdA geven zelfde antwoorden

Een dag voordat de Stemwijzer voor de Europese Parlementsverkiezingen online moest komen, kwam de organisatie erachter dat de twee partijen dezelfde antwoorden hadden gegeven.

De StemWijzer voor de Europese Parlementsverkiezingen zijn vertraagd omdat GroenLinks en de PvdA dezelfde antwoorden hadden doorgegeven.
De StemWijzer voor de Europese Parlementsverkiezingen zijn vertraagd omdat GroenLinks en de PvdA dezelfde antwoorden hadden doorgegeven. Foto Rob Engelaar/ANP

De StemWijzer voor de Europese Parlementsverkiezingen van de Haagse organisatie ProDemos is twee weken vertraagd omdat GroenLinks en de PvdA dezelfde antwoorden hebben gegeven. De bedoeling was dat de stemhulp 23 april online zou komen te staan, nu gebeurt dat pas donderdagmiddag. Dat bevestigt ProDemos woensdag.

Politieke partijen krijgen standaard een lijst met zestig stellingen waar antwoord op moet worden gegeven. Vervolgens kiest ProDemos daaruit dertig stellingen die de verschillen zo goed mogelijk weergeven. Nu bleek een dag voordat de stemwijzer online zou komen, dat alle zestig stellingen hetzelfde waren beantwoord door GroenLinks en de PvdA.

ProDemos kwam eerder deze week in opspraak omdat een leidinggevende seks zou hebben afgedwongen bij medewerkers: Diensthoofd ProDemos ‘te amicaal’

ProDemos kreeg verschillende verzoeken waar de stemwijzer bleef. „Het is lastig voor mensen in het buitenland die hun stem moeten opsturen en die wilden weten waar het bleef”, zegt een woordvoerder van de organisatie. De organisatie loste het op door twee nieuwe stellingen toevoegen waarin de twee partijen wel verschilden. De Europese verkiezingen worden in Nederland op 23 mei gehouden.

‘Toelichting wel anders’

Vervolgens bleek een partij alsnog een antwoord op de twee nieuwe stellingen te willen veranderen, waardoor slechts een stelling in de uiteindelijke lijst anders is. Welke partij dat is, kan de woordvoerder woensdagavond niet direct zeggen.

„Op veel punten kiezen de PvdA en GroenLinks dezelfde richting: mensen boven multinationals”, zegt de PvdA in een reactie. Verder willen ze niet op de overeenkomsten ingaan. GroenLinks was niet meteen bereikbaar voor commentaar.

De ProDemos-woordvoerder adviseert Nederlandse stemmers vooral ook naar de toelichting bij antwoorden te kijken. „Die is namelijk wel anders.”

ProDemos - het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ in Den Haag - biedt momenteel de enige stemhulp aan voor de Europese verkiezingen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen werd de stemwijzer bijna 2,4 miljoen keer ingevuld. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 was dat zelfs 6,8 miljoen keer.