Recensie

Recensie Muziek

Schoonheid geeft zich na enige bestudering prijs

Kelsey Lu, de 28-jarige, in Noord-Carolina geboren celliste met een achtergrond als Jehova’s getuige, is een nieuwe hoogvlieger in de muziekscene van Los Angeles. Aan debuutalbum Blood is te horen dat Lu grip heeft op genres en instrumentaties. Hoewel ze alles zou kunnen, kiest ze een pad dat tussen de stijlen kronkelt. Geen makkelijke route, maar een die na enige bestudering zijn schoonheid prijsgeeft.

Lu speelt cello en zingt. Haar muziek klinkt statig en wordt uitgevoerd op harp, strijkers en percussie. De ‘klassieke’ instrumenten worden aangevuld met een elektronische component, want Lu samplet vocalen, belletjes en beats, zodat een strak kader ontstaat. De muziek klinkt daardoor ingesnoerd, en weelderig tegelijk. Lu zingt verhalend, niet ritmisch. Haar stem kan uitdagend de hoogte in schieten, bijna als Björk of Kate Bush, ondersteund door gedempte beats en schrijnende cello. ‘Poor Fake’ is een swingend nummer, het enige met een mooi swingende baspartij.