Rusland-onderzoek

Ruzie Mueller en minister Barr na onderzoek

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft eind maart een boze brief gestuurd aan de Amerikaanse minister van Justitie William Barr over diens samenvatting van het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen Dat onthulde The Washington Post op dinsdag. Mueller zou „geagiteerd” zijn omdat Barr volgens hem niet volledig is geweest. Eind maart bracht Barr een samenvatting van de onderzoeksresultaten naar buiten. Daarin stelt hij onder meer dat er geen bewijs is gevonden dat Trumps campagneteam samenwerkte met de Russen en dat de president niet vervolgd kan worden wegens belemmering van de rechtsgang. Deze samenvatting werd door zowel Trump als door veel media geduid als een volledige vrijpleiting. Mueller had echter wél bewijs dat Trump mogelijk de rechtsgang heeft belemmerd. Een van de belangrijkste conclusies van Muellers rapport was zelfs dat Trump grip probeerde te krijgen op het onderzoek. Er zou, aldus Mueller, alleen niet genoeg bewijs zijn om Trump te vervolgen voor „obstructie van de rechtsgang”. Het ontbreken van die nuance in Barrs samenvatting zou volgens Mueller hebben geleid tot „publieke verwarring” over „belangrijke” onderdelen van het onderzoek. Mueller eist dat Barr openheid geeft.

Barr moet zich woensdag verantwoorden voor een justitiële Senaatscommissie. Naar verwachting zal hij zijn karakterisering van het onderzoek verdedigen. De ruzie tussen de twee is opvallend: Barr en Mueller zijn niet alleen collega’s maar ook vrienden. (NRC)