Zeker 250 arrestaties bij uit de hand gelopen protesten Parijs

De politie zette traangas en waterkanonnen in om groepen boze demonstranten uit elkaar te drijven.

Door heel Frankrijk waren woensdag ongeveer 151.000 demonstranten actief.
Door heel Frankrijk waren woensdag ongeveer 151.000 demonstranten actief. Foto Ian Langsdon/EPA

In Parijs zijn woensdag zeker 250 mensen gearresteerd bij uit de hand gelopen protesten tegen het beleid van president Emmanuel Macron. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Volgens onafhankelijke tellingen waren zeker 40.000 demonstranten op de been in de Franse hoofdstad.

Lees ook: Macron verandert zijn methode, niet zijn beleid

Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak woensdagavond over 28.000 aanwezige demonstranten, onder wie ‘gele hesjes’ en vakbondsleden. Een aantal, zogenoemde anarchistische ‘black bloc’-demonstranten, ging in het zwart gekleed met een bedekt gezicht.

Een deel van de demonstranten gooide stenen en vuurbommen naar de politie, de politie zette onder meer traangas en waterkanonnen in om groepen uit elkaar te drijven. Naar schatting waren zo’n 7.400 agenten op de been, schrijft persbureau Reuters. 1 Mei is de Dag van de Arbeid, voor Fransen een vrije dag waarop vakbonden de straat op gaan.

Algehele onvrede

De Franse autoriteiten gaven aan hard op te treden tegen relschoppers. Ook in Lyon, Bordeaux en Marseille werd gedemonstreerd, daar verliepen de protesten overwegend rustig. Door heel Frankrijk werden in totaal 380 mensen opgepakt. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat landelijk ongeveer 164.500 demonstranten actief waren. Volgens een grote vakbond ging het in totaal om 310.000 Fransen.

De demonstraties volgen op maandenlange protesten van de gele hesjes. Wat begon als woede over hogere brandstofprijzen, mondde uit in algehele onvrede over de regering. Vorige week kondigde week president Macron daarom een reeks beleidsveranderingen aan. Hij beloofde onder meer geen ziekenhuizen meer te zullen sluiten en de belastingen voor de middenklasse te verlagen. Veel Fransen vinden dat nog niet genoeg.