Pretty & Single werd opeens een relevant programma

Zap In Pretty & Single gaan vrouwen op een blind date zonder make-up. Een opvallende confrontatie maakte het nogal gezochte en moralistische format in één klap relevant.

Viola vlak voordat ze haar make-up af doet (KRO-NCRV)
Viola vlak voordat ze haar make-up af doet (KRO-NCRV)

Zonder opsmuk was het afscheid van de Japanse keizer Akihito. Met een korte buiging ging hij met pensioen. Stel dat Ivo Niehe de opdracht had gekregen met hem terug te blikken op het leven – zoals hij met de tachtigjarige Pieter van Vollenhoven deed – dat was vast fascinerend geworden. „Dat beetje baldadige heeft u wel”, zou hij dan tegen de keizer zeggen om ongeacht het antwoord alvast te grinniken. De keizer zou zwijgen. Of stel dat hij tegen de keizer zei: „U wordt verzocht u een beetje in te houden”, zoals Niehe op een gegeven moment Van Vollenhoven liet weten.

De keizer, die zijn persoon wat dichter bij de Japanners had gebracht, zou raar hebben opgekeken. Dat joviale gedoe zonder inhoud zou hij van een journalist niet verwacht hebben. Een journalist als dienstbare lakei is verwarrend aan elk hof.

De keizer oogde kwetsbaar toen hij na zijn afscheidsknikje als zieke man de aftocht blies. Kwetsbaar was ook de 35-jarige visagist Viola in het KRO-NCRV-programma Pretty & Single. In vijf afleveringen gaan vrouwen die liefst mooi zijn én flink opgemaakt, op een blind date zonder make-up. Make under noemt een voice-over het. In de eerste aflevering was Viola aan de beurt. „Mijn make-up is mijn alles, naast mijn dochter”, zei ze. Op haar wimpers had ze valse wimpers geplakt. Ze had alles, alleen geen partner. Dat was omdat ze waarschijnlijk intimiderend was, concludeerden de andere vrouwen die in de komende afleveringen hun make-up zullen afleggen.

Viola ging de uitdaging aan, gaf zich „bloot” zoals presentatrice Nienke Plas het stelde, en deed haar nepwimpers af. Viola keek in de spiegel en zei: „Ik zie nu een zieke vrouw”, doelend op haar spierziekte, reuma en astma waardoor ze elke dag constant pijn had. De make-up nam die pijn niet weg, maar bood een harnas waarachter ze zich kon verschuilen, legde ze uit. Het was een mooi moment, waarna Viola onopgemaakt met vijf mannen wat ging drinken.

Het interessantst was de ontmoeting met Melvin uit IJmuiden. „Waar kom je oorspronkelijk vandaan?” wilde hij van Viola weten (die uit Zaandam kwam). Viola ging mee in waar Melvin op uit was en antwoordde: Ghana. „O”, antwoordde Melvin, „ik ben een keer in Suriname geweest. Ik heb daar dingen gedaan die een normaal blank mens niet doet.”

Hij begon te vertellen over het eten in Suriname en daarna over een wintersportvakantie waar hij net van terug was. „Waar was je?” vroeg Viola. „Gerlos”, antwoordde Melvin. De plek zei Viola – en waarschijnlijk velen – niets. „Dat ligt in Oostenrijk. Nederlanders kennen het, maar je ziet er niet veel donkere mensen. Een van mijn ooms is ook donker, hij is ook half Surinaams. Die was een keer mee op wintersport. Je zag al die skiërs denken: huh, wat is dat?” Melvin heeft waarschijnlijk moeite om Zaandam, Ghana en Suriname elk in hun juiste werelddeel te plaatsen, maar zijn topografische kennis van Oostenrijk is dik in orde. Deze confrontatie maakte het nogal gezochte en moralistische format (want „schoonheid zit tussen de oren”) in één klap relevant. Racistisch onbenul zit niet alleen tussen de oren.

Wie nog meer over de medemens wilde leren, kon zijn kennis ophalen bij de ‘seksquiz’ Wie doet het? (een soort Spuiten en slikken ‘lite’ ). Tussen de rondes ‘vluggertje’ en ‘hoogtepunt’ in, leerde de kijker dat de Koreaanse man een kleine penis heeft en de man in Congo de grootste. Ondertussen vertelden BN’ers over hun seksleven, de leeftijd waarop ze werden ontmaagd en hoe de eerste tongzoen voelde. Misschien moeten we toch blij zijn met Ivo Niehe, die deze vragen niet aan Pieter van Vollenhoven voorgelegde, maar gewoon heel braaf stelde dat het huwelijk met de prinses „het grootste geschenk was geweest” om daarna te verzuchten: „dat lijkt me een mooie afsluiting”.

Toef Jaeger vervangt vandaag Arjen Fortuin.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.