Recensie

Recensie Muziek

Party-ready-plaat van The Chemical Brothers

‘If you ever change your mind about leaving it all behind, remember: No Geography.” Zo waarschuwt een legerstem in het gelijknamige sentimentele rave-nummer dat de titeltrack is van het negende The Chemical Brothers-album. De big beat pioniers gingen terug naar hun set-up uit 1997 en werkten weer met samples. De synthesizers schuren als vanouds, je hoort sporen van hiphop-beats (‘We’ve Got To Try’) en acid (‘Free Yourself’).

Ze maken geen verpulverende danceklappers als ‘Galvanize’ meer, maar rave met een kleurrijk randje. Nog steeds zien we een legertruck voorop, maar de dreiging en politieke lading liggen er minder dik bovenop dan voorheen. De break in ‘Bango’ is opvallend melodieus, de bijdrage van de Noorse zangeres Aurora op ‘Catch Me I’m Falling’ is op-het-randje-zoet. Alleen op ‘MAH (Mad as Hell)’ lijken de synthesizers direct aangesloten op een paardenkrachtbron en knettert het net lelijk. Verder werkt grenzen opzoeken goed op deze wervelende party-ready-plaat.