Ontvoerde medewerkers Shell weer vrij

Het is onduidelijk of de ontvoering een gerichte actie tegen Shell was. In Nigeria komen ontvoeringen met regelmaat voor.

Een bord bij een olieverwerkingsstation van Shell in Nigeria.
Een bord bij een olieverwerkingsstation van Shell in Nigeria. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De twee Shell-medewerkers die vorige week werden ontvoerd in Nigeria, zijn dinsdag gered. Dat heeft de politie van de deelstaat Rivers bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Vorige week werden de Shell-medewerkers belaagd door een groep gewapende mannen, hun beveiligers werden doodgeschoten. Volgens de politie heeft een „technisch team” hen dinsdagochtend gered. Ze zouden in goede gezondheid verkeren.

Het duo zou in het olierijke Nigeria zijn voor een zakenreis. Het is niet duidelijk welke nationaliteit de medewerkers hebben. Volgens de BBC bekleden de twee hoge functies.

Lees meer over de relatie tussen Shell en Nigeria: Wist Shell dat het geld bij de politici terechtkwam?

Ontvoeringen

In de regio waar het duo ontvoerd is, zijn verschillende gewapende groeperingen actief. Ontvoeringen komen dan ook vaker voor in het gebied, buitenlanders en prominente Nigerianen zijn vaak het doelwit. Dinsdag werden een bekende Nigeriaan en zijn dochter nog gekidnapt, enkele uren later werden zij weer bevrijd.

Het is vooralsnog onduidelijk of de ontvoering van de Shell-medewerkers een gerichte actie tegen het bedrijf is. Ook is niet bekend of er losgeld is gevraagd en betaald voor de vrijlating van de twee.