Nieuwe Japanse keizer Naruhito bestijgt de troon

De nieuwe Japanse keizer Naruhito ontving tijdens de ochtendceremonie twee van de drie heilige regalia. In zijn toespraak zei hij te hopen op vooruitgang en wereldvrede.

De nieuwe Japanse keizer Naruhito ontvangt twee van de drie heilige regalia: een spiegel, een zwaard en een sieraad. Het derde onderdeel, een spiegel, wordt bewaard in een schrijn in de havenstad Ise.
De nieuwe Japanse keizer Naruhito ontvangt twee van de drie heilige regalia: een spiegel, een zwaard en een sieraad. Het derde onderdeel, een spiegel, wordt bewaard in een schrijn in de havenstad Ise. Foto AFP

De nieuwe keizer van Japan, Naruhito, heeft woensdag om middernacht Japanse tijd de troon bestegen. Hij volgde daarmee zijn vader Akihito op, die een dag eerder was teruggetreden. Na een ceremonie sprak keizer Naruhito woensdagochtend zijn dankbaarheid aan zijn ouders uit en zei hij te hopen op vooruitgang en wereldvrede. Dat heeft het Japanse keizerlijk hof woensdag bekendgemaakt.

„Ik beloof dat ik altijd aan het volk zal denken, en terwijl ik hen nader, ook mijn plichten zal vervullen als een symbool van de Japanse staat en de eenheid van het Japanse volk in overeenstemming met de Grondwet.”

Lees ook: De Japanse keizers worden steeds gewoner

Bij de ochtendceremonie in het keizerlijk paleis Kokyo in Tokio ontving Naruhito, gekleed in een rokkostuum met medailles, twee van de drie heilige regalia: een zwaard en een sieraad. Omdat volgens de traditie niemand de regalia mag zien, werden ze overhandigd in gesloten dozen. Het derde voorwerp, een spiegel, werd niet betrokken bij de ceremonie. Aangenomen wordt dat deze bewaard wordt in een schrijnencomplex in de havenstad Ise.

Voor het eerst vrouw aanwezig

Voor het eerst in de geschiedenis was ook een vrouw aanwezig bij het eerste deel van de ceremonie. Het ging om Satsuki Katayama, de enige vrouwelijke minister uit de regering van Shinzo Abe. Bij het tweede deel van de ceremonie was daarnaast Narihito’s echtgenote, keizerin Masako, aanwezig.

Volgens premier Abe „kijkt het Japanse volk op” tegen de nieuwe keizer en is het „vastbesloten om in een snel veranderende, internationale omgeving, een mooie toekomst te creëren voor een trots Japan, dat vredig en vol hoop is”.

Ook buitenlandse leiders hebben de nieuwe keizer gefeliciteerd. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei te hopen dat Naruhito zich net als zijn vader „de pijn van de oorlog blijft herinneren en stappen richting vrede zal blijven zetten”. Korea was vorige eeuw 35 jaar bezet door Japan. Daaraan kwam in 1945 een einde met de Japanse capitulatie in de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse president Donald Trump zal later deze maand als eerste een staatsbezoek brengen aan Japan. Hij zei de „sterke vriendschappelijke banden tussen de twee landen” te willen aanhalen.

Met Naruhito’s aantreden ging in Japan een nieuwe jaartelling in. Tot en met dinsdag leefden Japanners in het 31ste jaar van de Heisei-periode, die begon toen Akihito in 1989 zijn overleden vader Hirohito opvolgde. Woensdag was de eerste dag van het Reiwa-tijdperk.