Recensie

Recensie Muziek

Muzikale reisroman van Tamara Stefanovich

Het levensverhaal van pianist Tamara Stefanovich laat zich lezen als een reisroman. Haar wieg stond in Servië, ze studeerde in de Verenigde Staten, wonen deed ze in Duitsland en in Frankrijk vond ze haar geliefde: pianist Pierre-Laurent Aimard.

Op haar nieuwe album Influences maakt Stefanovich een muzikale roadtrip langs de landen die haar vormden. Eerste stop: Amerika, waar Charles Ives rond 1910 zijn zelden gespeelde Eerste pianosonate optrok uit flarden van hymnes, gospels en marching band tunes. Onverzettelijke, meervoudig gelaagde muziek is het, waar Stefanovich met helder spel maximaal reliëf in weet aan te brengen.

Frankrijk en de Balkan weerklinken in respectievelijk Messiaens Cantéyodjayâ (percussieve juichpianistiek) en Bartóks Improvisaties op Hongaarse boerenliederen. Dat Stefanovich ook een uitstekende Bach in de vingers heeft, laat ze horen in diens Aria variata alla maniera Italiana (BWV 989).