Interview

‘Ik vertelde niet dat ik transgender ben’

100 jaar vrouwenkiesrecht Loiza Lamers (24) won in 2015 als eerste transvrouw Holland’s Next Top Model.

Foto Annabel Oosteweeghel

„De dag dat ik Holland’s Next Top Model won, ging ik viraal. Dat was bizar. Ik zat thuis te kijken met mijn familie toen het bekend werd. Mijn telefoon ontplofte: in één keer had ik er 80.000 Instagramvolgers bij. Het programma is een Amerikaans format, dus de reacties kwamen van over de hele wereld. Ik kreeg veel negatiefs over me heen: ze noemden me nepvrouw en manwijf, schreven dat het doorgestoken kaart was.

„Ik had me opgegeven zonder ervaring en zonder verwachtingen. Dat ik werd uitgekozen om mee te doen was voor mij veel belangrijker dan de winst. Tijdens de selectierondes had ik niet gezegd dat ik transgender ben, terwijl het mij misschien had verzekerd van deelname. Dat wilde ik niet, ik wilde weten wat ik waard was. Vrouw zijn was nooit vanzelfsprekend, dit was het ultieme doel.

„De afgelopen jaren is mij vaak verteld dat ik een voorbeeldfunctie heb, dat wat ik heb bereikt een stap is in de emancipatie van transgenders. Het maakte me trots, maar ook onrustig in het begin. Als ik met vriendinnen de stad in ging, had ik het idee dat ik ontzettend moest opletten: stel je voor dat iemand me met een wijntje te veel zou zien! Uiteindelijk heb ik dat van me af kunnen zetten. Ik bedacht me dat ik juist een rolmodel was geworden door dingen op mijn manier te doen.

„Door het pad dat ik heb bewandeld, heb ik zelfkennis opgedaan. Nu, op mijn 24ste, heb ik een goed idee van wat mijn valkuilen zijn. Ik denk dat ik daardoor herkenningspunten zie bij anderen. Onlangs ontmoette ik voor het EO-programma Been There Done That de 18-jarige transvrouw Dewi. ‘Ik merk dat jij wil dat iedereen je accepteert’ zei ik tegen haar. ‘Je bent aan het drammen.’ Ik vond dat ik dat kon zeggen omdat ik het zelf heb meegemaakt. Het gevoel dat het leven oneerlijk is herken ik, maar woedend erkenning opeisen helpt niet. Werk hard, vecht voor je dromen, maar laat dingen ook op z’n beloop.”