Recensie

Recensie Muziek

Het uitgebeende sonische landschap van Wand

Op hun vijfde album Laughing Matter heeft Wand zowat alle logische bouwstenen waarmee je liedjes kunt maken vaarwel gezegd. Elk akkoord wordt binnenstebuiten gekeerd, iedere drumroffel in stukken gereten. Met de brokstukken knutselde het Californische vijftal vijftien nummers in elkaar die samen één uur en zevenenhalve minuut duren.

Wand begon zes jaar geleden als onbesuisd garagerockbandje, totdat zanger-gitarist Cory Hanson twee jaar geleden opeens de perfecte droompopplaat Plum afleverde. Vergeleken met die hapklare brokken klinkt Laughing Matter gevaarlijk pretentieus. Maar toch werkt het. Wand weet met rafelige flarden, vage soundscapes en zelfs genadeloze piepknars wel degelijk meeslepende composities te bouwen. In dat uitgebeende sonische landschap komen zijn melodieën extra hard binnen.

Live: 1/6 in Vera, Groningen en 8/6 in Ekko, Utrecht