‘Helft ouders van kinderen met kanker meldt zich ziek op werk’

Het ziekteverzuim komt volgens kankerpatiëntenorganisaties door een tekortschietende verlofregeling. Het aantal weken dat ouders kunnen opnemen vinden zij te weinig.

Tweederde van de ouders van kinderen met kanker zegt financiële gevolgen te ervaren, omdat zij minder kunnen werken.
Tweederde van de ouders van kinderen met kanker zegt financiële gevolgen te ervaren, omdat zij minder kunnen werken. Foto Vincent Jannink/ANP

De helft van de ouders van kinderen met kanker meldt zich ziek op het werk, omdat de huidige zorgverlofregeling tekortschiet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker (VOKK) onder ruim duizend ouders en naasten van kankerpatiënten. Zij vinden de situatie „zorgelijk” en willen een aanpassing van de regeling.

Op dit moment kunnen fulltime werkende ouders maximaal twee betaalde weken zorgverlof per jaar opnemen plus maximaal zes onbetaalde weken. Iets meer dan een kwart van de ouders in het onderzoek doet dit. 96 procent van de ouders zegt dat zij hun werksituatie (tijdelijk) hebben aangepast aan de behandeling van hun kind.

Volgens Hanneke van Krevel, directeur van de VOKK, is het „essentieel” dat ouders bij hun ernstig zieke kind zijn. „Zij moeten hun kind kunnen steunen en begeleiden tijdens de ziekte en de behandeling die maanden of zelfs jaren kan duren.”

Lees en bekijk ook: Fotograaf Marijn Fidder (21) volgde anderhalf jaar lang kinderen met kanker.

Financiële gevolgen

Tweederde van de ouders zegt dat het combineren van werk en zorg voor hun kind financiële gevolgen heeft (gehad). De zorguitgaven stijgen, terwijl het inkomen daalt doordat zij minder uren kunnen werken. Meer dan de helft van de ouders heeft dan ook behoefte aan professionele begeleiding bij het combineren van hun werk met de behandeling van hun kind.

De NFK gaat in gesprek met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) met als doel een beter vangnet te creëren voor naasten van kankerpatiënten. „Ziek melden lijkt een voor de hand liggende oplossing, maar de vraag is of dit de beste is”, zegt directeur-bestuurder Arja Broenland van NFK.

Aan het onderzoek deden 420 ouders van kinderen met kanker mee, en 602 naasten van volwassen kankerpatiënten. Ieder jaar krijgen 600 kinderen tussen de nul en achttien jaar een vorm van kanker.