Kinderopvangorganisatie weigert ongevaccineerde kinderen

Organisatie Berend Botje heeft ouders laten weten dat hun kinderen per 1 juli gevaccineerd moeten zijn tegen de bof, mazelen en rode hond.

Na 1 juli kunnen kinderen zonder BMR-vaccinatie alleen nog terecht op locaties waar geen kinderen jonger dan veertien maanden worden opgevangen, zoals de buitenschoolse opvang of losse peuterspeelgroepen.
Na 1 juli kunnen kinderen zonder BMR-vaccinatie alleen nog terecht op locaties waar geen kinderen jonger dan veertien maanden worden opgevangen, zoals de buitenschoolse opvang of losse peuterspeelgroepen. Foto iStock

Bij kinderopvang Berend Botje zijn kinderen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen, bof en rode hond, vanaf 1 juli niet meer welkom op locaties waar kinderen jonger dan veertien maanden verblijven. Dat geldt ook voor kinderen die al langer naar een van de locaties toe gaan. Dat heeft het bedrijf, dat de opvang van ruim 3.100 kinderen in Nederland verzorgt, dinsdag in een brief aan de ouders laten weten. De opvang met vijftig locaties en zeshonderd gastouders wil „een zo veilig mogelijke omgeving voor kinderen bieden”.

Het is voor het eerst dat een kinderopvangorganisatie overeenkomsten met bestaande klanten gaat opzeggen als vaccinatie uitblijft, aldus de Brancheorganisatie Kinderopvang tegen NOS. Reden voor het besluit is de afname van het aantal tweejarigen dat is gevaccineerd tegen bof, mazelen en rode hond (BMR).

De vaccinatiegraad is de afgelopen jaren gedaald naar 90 procent, lager dan de wettelijke norm van 95 procent. Vooral baby’s lopen risico, omdat kinderen pas met 14 maanden deze inenting ontvangen, schrijft pedagogisch directeur Gaby Alberts in de brief aan de ouders. Met de vaccinatieplicht wil de opvang groepsimmuniteit op alle Berend Botje-locaties verzekeren.

Ouders moeten uiterlijk 27 mei een bewijs van vaccinatie laten zien. De opvang heeft ouders van kinderen van veertien maanden of ouder die niet deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma persoonlijk benaderd en gevraagd hun kinderen alsnog te laten inenten.

Kwestie: Maak vaccinaties tegen infectieziektes verplicht

Dodelijke gevolgen

Na 1 juli kunnen kinderen zonder BMR-vaccinatie alleen nog terecht op locaties zoals de buitenschoolse opvang of losse peuterspeelgroepen. Gastouders zijn gevraagd om met het besluit van de directie mee te gaan, maar mogen in principe zelf bepalen of zij kinderen zonder BMR-vaccinatie opvangen. De Centrale Oudercommissie is volgens Alberts akkoord gegaan met het besluit.

Het gaat uitsluitend om de BMR-vaccinatie omdat deze ziekten dodelijke gevolgen kunnen hebben. Tegen ziekten als difterie, kinkhoest, tetanus en polio kunnen kinderen al vanaf zes weken gevaccineerd worden.

In de eerste drie maanden van 2019 zijn al vijftien Nederlanders besmet geraakt met mazelen, evenveel als in heel 2018. Op een kinderdagverblijf in Den Haag bleken vorige maand vier kinderen mazelen te hebben, drie van hen waren besmet door een kindje dat de ziekte waarschijnlijk had opgelopen op vakantie. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is de oorzaak van de toename in Nederland een aantal uitbraken in andere Europese landen.