Eva Stories

Instagram-account ‘Holocaust-slachtoffer’ roept gemengde reacties op

. Wat als een meisje in de Holocaust Instagram had gehad? Met die gedachte hebben de Israëlische tech-ondernemer Mati Kochavi en zijn dochter Maya een Instagram-account geopend in naam van een jong Holocaust-slachtoffer. Het account had dinsdag al ruim tweehonderdduizend volgers.

Het Instagram-account ‘Eva Stories’ is gebaseerd op het dagboek van de Hongaarse Eva Heyman, die in 1944 omkwam in vernietigingskamp Auschwitz. „Hoi, ik heet Eva”, zegt de actrice die het dertienjarige meisje speelt in een trailer die eerder deze week werd gepubliceerd. „Welkom op mijn pagina. Volg me. Dit is mijn pagina voor willekeurige gedachten, liefdes en mijn #BFFs (beste vriendinnen, red.).” Wat volgt zijn familieplaatjes, maar ook beelden van soldaten, jodensterren en deportaties. Woensdagavond en donderdag, de dag waarop Israël de Holocaust herdenkt, worden foto’s, filmpjes en teksten getoond die het leven van het meisje moeten voorstellen tot zij werd afgevoerd.

De bedoeling van de makers is om de herinnering aan de Holocaust dichter bij een jong publiek te brengen. „In een tijdperk waarin Holocaust-overlevenden schaars zijn, de aandachtsspanne van mensen afneemt en sensationele ervaringen makkelijk te verkrijgen zijn, is het nodig om nieuwe modellen te vinden om te herinneren en te getuigen”, aldus Kochavi in Israëlische media. De filmfragmenten voor het Instagram-account werden opgenomen in Oekraïne. Volgens een persverklaring werkten vierhonderd mensen aan de productie mee. Diverse invloedrijke figuren, onder wie de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, promoten het initiatief.

Behalve enthousiaste reacties staan onder de trailer ook kritische opmerkingen. „Ik voel me geminacht als tiener”, zegt ene ‘crybby.il’. „Dat ze denken dat ik oppervlakkig ben, alsof ik niet geïnteresseerd ben in school en ceremonies en alleen maar aangesproken kan worden met hashtags, ‘stories’ en likes.” (NRC)