Opinie

Europa heeft baat bij militair sterk Duitsland

Veiligheid De Duitse Bundeswehr moet dringend versterkt worden. Dat is na de Tweede Wereldoorlog geen taboe meer, schrijven en .
Leopard 2-tank van het Nederlands-Duitse tankbataljon 414
Leopard 2-tank van het Nederlands-Duitse tankbataljon 414 Evert-Jan Daniels/ANP

In 2016 ging het Duits-Nederlandse Panzerbataillon 414 van start. ‘Panzer hurra!’ is hun vaste yell. Dit is een volledig geïntegreerde eenheid – een Nederlandse compagnie van zo’n honderd militairen, en drie Duitse, uitgerust met Leopard-gevechtstanks en pantservoertuigen. Wel even wennen, maar de tijden veranderen.

Het Duits-Nederlandse bataljon staat voor iets groters. Nederland heeft wezenlijk belang bij herstel van het militaire vermogen van Duitsland. Gelet op het oorlogsverleden, dat we op 4 en 5 mei herdenken, klinkt dat misschien raar. Maar Duitsland heeft zich na 1945 ontwikkeld tot een stabiele en vredelievende democratie. Het Pruisische militarisme bestaat al lang niet meer en de Bundeswehr staat onder strakke parlementaire controle, misschien nog wel méér dan in Nederland – en dat wil wat zeggen.

Duitsland heeft de afgelopen decennia nog draconischer moeten bezuinigen dan Nederland. Marineschepen kunnen niet meer uitvaren, helikopers en gevechtsvliegtuigen staan aan de grond, bruikbare tanks zijn er slechts mondjesmaat. Bij een oefening zagen militairen zich zelfs – bij gebrek aan echte wapens – genoodzaakt zwart geschilderde bezemstelen op hun pantservoertuigen te bevestigen als imitatie-mitrailleurs; de Duitse variant van het ‘pang-pang’, dat Nederlandse militairen zonder oefenmunitie moesten roepen.

Lees ook: De tank in, samen met de Duitsers

Maar een militair sterk Duitsland is voor Nederland belangrijk, om strategische en operationele redenen. Operationeel omdat twee van de drie brigades – de grootste resterende eenheden, elk een paar duizend militairen sterk, die de Nederlandse landmacht nog kent – intensief samenwerken met de Bundeswehr. In NAVO-verband maken ze deel uit van grotere Duitse divisies; niet iets wat iedere Nederlander zich zal realiseren.

Ongewisse partner

De strategische dimensie is nog belangrijker. Rond Europa ligt een gordel van instabiliteit van Casablanca tot Moermansk. Onder president Trump zijn de Verenigde Staten een ongewisse partner. Zie alleen al hoe hij de Koerden, die de kolen uit het vuur haalden in de strijd tegen Islamitische Staat, van de ene op de andere dag in de steek liet.

De twee belangrijkste militaire machten in Europa, Frankrijk en het Verenigde Koninkrijk, dat door Brexit sowieso een onzekere factor is, zijn militair niet in staat de VS te compenseren. Wil Europa militair enigszins serieus worden genomen, dan zal ook Duitsland voluit een bijdrage dienen te leveren.

Lees ook: De NAVO viert moeizaam feest

Concreet betekent dit het volgende. Ten eerste moet Duitsland toewerken naar de NAVO-norm: een defensiebegroting van ten minste twee procent van het bnp. Dit lijkt op het eerste gezicht luchtfietserij, maar vergeet niet dat het economisch welvarende Duitsland nu al serieus nadenkt over een groei van het defensiebudget van 1,3 naar 1,6 procent bbp in de komende jaren.

Ten tweede moet Duitsland het operationele vermogen van zijn zware eenheden herstellen, dit vooral als conventionele afschrikking. Ten derde dienen de Duitse snelle-reactieenheden op peil te worden gebracht voor interventies in de NAVO-grensgebieden.

Op basis van deze drie punten kan Duitsland tevens verder bouwen aan zijn rol als ‘ankernatie’ voor eenheden van kleinere NAVO-partners als Nederland.

Het gaat niet niet om oorlogszucht, maar juist om het voorkómen van oorlog. Een reële defensie-inspanning schrikt af en houdt bovendien de ‘atoomdrempel’ hoog: bij een onverhoopte escalatie is de inzet van nucleaire wapens niet meteen onvermijdelijk..

Maar Europa moet wel het vermogen (en de politieke wil) ontwikkelen om – als interventie echt onvermijdelijk is – gedoseerd militair in te kunnen grijpen, bijvoorbeeld als nieuwe kalifaten opdoemen of humanitaire rampen dreigen. Dat alles kan alleen als een militair voldoende toegerust Duitsland meedoet.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.