Dit schrijven internationale kranten over Ajax

Ook buiten Nederland wordt er genoten van de zegetocht van de Ajacieden. Het valt op hoe jong de spelers zijn, maar vooral hoe mooi hun spel. „Kinderen van de goden.”

Daley Blind en zijn teamgenoten bij Ajax vieren hun overwinning.
Daley Blind en zijn teamgenoten bij Ajax vieren hun overwinning. Foto Neil Hall/EPA

4,1 miljoen mensen zaten (of stonden) dinsdagavond in Nederland voor de televisie om te zien hoe Ajax de heenwedstrijd van de halve finale Champions League speelde tegen Tottenham Hotspur, en met een 0-1 overwinning weer een stap dichter bij de finale is gekomen. Maar ook buiten Nederland wordt er met verwondering naar het spel van de Ajacieden gekeken.

Lees ook: Zwaarbevochten winst Ajax in Londen, finale in zicht

Het gezaghebbende L’Equipe roemt de prestatie van Ajax, maar is kritisch: „betoverd, maar niet betoverend” kopt de Franse sportkrant. „Na het eerste half uur bestond hun spel niet meer.”

In Spanje zijn de ogen van de sportwereld ook op Ajax gericht. Mogelijk zien zij hen namelijk op 1 juni in de finale tegenover het team van Barcelona, in de Spaanse hoofdstad Madrid. Het Spaanse voetbalblad BeSoccer noemt Ajax „kinderen van de goden”, die volgens de verslaggever „veel meer kunnen dan volwassenen”. Sportkrant Marca zich hardop af of dit het moment is om te gaan geloven dat Ajax daadwerkelijk titelkandidaat is. De ploeg van trainer Erik Ten Hag wordt omschreven als „losgeslagen jonkies die een revolutie in het Europese voetbal hebben ontketend.”

Nederlanders met klasse

Ook de Duitsers, die zelf geen team meer in het toernooi hebben, geloven dat Ajax er met de titel vandoor kan gaan. Bild spreekt van de Ajax-droom die nog altijd voortduurt.

Het Britse The Guardian maakt van de gelegenheid gebruik om het enige doelpunt van de wedstrijd uitgebreid te analyseren. Tot aan het moment van stilte dat Donny van de Beek de bal aanneemt, wegdraait, stilstaat en oog in oog met Hugo Lloris de bal met een schijnbeweging de hoek in prikt:

„Als je dat moment terugkijkt, terwijl je je verbaast over zoveel visie en beweging, blijkt ineens dat Van de Beek dit alles ook in gang heeft gezet door weg te draaien van twee spelers en de bal naar Ziyech te spelen.”

Tabloid The Sun vindt dat de Ajacieden dinsdagavond aan de Spurs hebben getoond wat een werkelijk „meesterlijke en afgemeten voetbalprestatie” is. Volgens hun voorpagina is dit dan ook een team van „Nederlanders met klasse”.

Ode aan De Ligt

De sportverslaggever van The Telegraph wijdt een lovend stuk volledig aan Matthijs de Ligt: de manier waarop hij op de juiste momenten in het defensief ging, maar net zo goed in de eerste helft onverwachts naar voren bewoog met de bal. „Hij is de Ajax-jongen met de borstkas van een uitsmijter, de vierkante kaak van een politieman en de moed van een soldaat.”

De Daily Mirror opent de sportsectie met een heftige afbeelding van Tottenham-speler Jan Vertonghen die ongelukkig botste met een teamgenoot en Ajax-keeper Onana. De Belgische oud-Ajacied liep een bloedneus op, en moest uiteindelijk duizelig van het veld geholpen worden.

Feest

De Daily Mail zag in Ajax op alle vlakken de sterkere ploeg in de wedstrijd. De krant benoemde ook de supporters: laten we niet vergeten dat veel Londenaren, als zij de wedstrijd al niet zelf hadden bekeken in het stadion van de Spurs, vermoedelijk al urenlang met Nederlanders geconfronteerd werden als ze uit hun raam keken. Het viel de Daily Mail namelijk op dat de hele dag al vele Ajax-fans in Londen te zien waren.

Hier en daar was het rond de wedstrijd onrustig, meldt persbureau AP. Al voor de wedstrijd werd met voorwerpen gegooid, en er deden zich opstootjes voor tussen fans van Ajax en de Spurs. Drie agenten raakten lichtgewond en negen mensen werden aangehouden. Toch zag de Daily Mail voornamelijk feest: voor de wedstrijd zaten de Ajax-fans in de parken, erna gingen ze met duizenden tegelijk juichend de straat op.