Britse minister van Defensie ontslagen om Huawei-lek

Volgens premier May was Gavin Williamson verantwoordelijk voor het naar buiten komen van gevoelige informatie uit besprekingen van de Britse Nationale Veiligheidsraad.

Gavin Williamson, tot woensdagavond minister van Defensie in Mays kabinet.
Gavin Williamson, tot woensdagavond minister van Defensie in Mays kabinet. Foto Alkis Konstantinidis/Reuters

De Britse minister van Defensie Gavin Williamson is ontslagen omdat hij verdacht wordt van het lekken van vertrouwelijke informatie. Dat heeft premier Theresa May woensdagavond bekendgemaakt in een brief. Volgens de premier was de minister verantwoordelijk voor het naar buiten komen van gevoelige details uit besprekingen van de Britse Nationale Veiligheidsraad over het Chinese telecombedrijf Huawei en de aanleg van een 5G-netwerk.

„Dit is een extreem serieuze zaak”, schrijft May in de uiterst kritische brief, „en tevens een erg teleurstellende”. De premier zegt het vertrouwen in hem te zijn kwijtgeraakt. Ze schrijft dat Williamson, een voormalig ‘whip’ in het parlement, niet dezelfde medewerking verleende aan het onderzoek naar het lek als de andere leden van de Veiligheidsraad. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt was er „geen andere mogelijkheid” dan Williamson te ontslaan.

Washington

Williamson was sinds 2017 minister. Zelf stelt hij niet te hebben gelekt: „Ik ontken stellig dat ik op welke manier dan ook betrokken ben geweest en ik ben er zeker van dat een grondig en formeel onderzoek voor mijn positie zou hebben onderbouwd.” Williamsons opvolger is al benoemd: de huidige minister van Internationale Samenwerking Penny Mordaunt. Voormalig diplomaat Rory Stewart vervangt haar weer.

Er is in westerse landen momenteel veel te doen om Huawei. De Verenigde Staten verdenken Chinese technologiebedrijf ervan spionage door de Chinese overheid via hun apparatuur te faciliteren. De VS zetten hun bondgenoten dan ook onder druk om bij de aanleg van 5G-infrastructuur, dat onder meer snel internet mogelijk maakt, niet in zee te gaan met het Chinese bedrijf.

Vorige week werd bekend dat KPN Huawei-apparatuur gaat gebruiken voor de aanleg van 5G in Nederland. Ook de Britten zouden Huawei willen betrekken bij de aanleg in het Verenigd Koninkrijk, zo onthulde de Britse krant The Telegraph vorige maand, wat resulteerde in spanningen tussen Washington en Westminster. Volgens de Britse regering is er nog niets besloten wat betreft Huawei.

Lees hier de brief van premier May aan Williamson:

Twitter avatar rosskempsell Ross Kempsell PM letter to Williamson https://t.co/hDghAekMkj